HOOFDDORP - De vrouwelijke testcoureur van F1-team Marussia, Maria De Villota, is dinsdagochtend betrokken geweest bij een zwaar ongeluk tijdens een test in Duxford.

De 32-jarige Spaanse is zwaargewond over gebracht naar het ziekenhuis. De coureur zou vechten voor haar leven. Het ongeluk vond even na tien uur (Nederlandse tijd) plaats.

Een verslaggever ter plaatse meldt dat de bolide na één voltooide ronde opeens hard accelereerde en tegen een vrachtwagen botste, die gebruikt was om de auto op het circuit te krijgen.

De Villota reed dinsdag voor de eerste keer in de betreffende auto. Later op de middag berichtte Marussia dat de Spaanse bij bewustzijn is en door het medisch personeel aan meerdere testen is onderworpen.

Levensbedreigend

Nadat De Villota op de baan behandeld was en naar het Addenbrookes Hospital was vervoerd, liet een ambulancemedewerker weten dat de coureur in "stabiele situatie" verkeerde. De Spaanse heeft verwondigen aan haar hoofd en gezicht.

"Vanaf mijn positie leek het erop alsof de helm van De Villota de grootste klap te verwerken kreeg", aldus een BBC-verslaggever. "Het was heel vreemd. De auto acceleerde opeens vanuit het niets en raakte de vrachtwagen."

Getuigen meldden dat de voorkant van de racewagen volledig werd verwoest toen deze op de achterkant van de vrachtwagen klapte.

Testserie

Duxford is een vliegveld net ten noorden van Londen, waar het Imperial War Museum is gevestigd. Het ongeluk vond plaats op de start- en landingsbaan.

Maria de Villota is de dochter van voormalig Formule 1-coureur Emilio de Villota. Voordat zij testcoureur in de F1 werd was ze actief in de WTCC en de Superleague Formula.

Het ongeluk vond plaats aan het begin van een tweedaagse testserie van het Formule 1-team. Het Russisch-Britse team, dat in 2010 onder de naam Virgin debuteerde in de Formule 1, heeft dit seizoen met Timo Glock en Charles Pic nog geen punten gescoord in het kampioenschap.