HOOFDDORP - De Deense wielrenner Michael Morkov van Team Saxo Bank heeft zondag de eerste bolletjestrui in de Tour de France veroverd. Op drie van de vier kleine klimmetjes van de eerste etappe bleef hij de Spanjaard Pablo Urtasun voor.

De rit van Luik, waar zaterdag de Tour begon met een proloog, naar Seraing kende vier cols van de vierde categorie. Op drie van de toppen, ieder goed voor één punt, kwam Morkov als eerste door.

In de tweede etappe maandag van Visé naar Tournai komt de trui van de Deen niet in gevaar. De rit kent slechts één klim van de vierde categorie waardoor hij ook dinsdag bij de start van de derde etappe in het tricot mag verschijnen.

Morkov en Urtasun maakten vanaf de start van de eerste etappe deel uit van een zes man sterke kopgroep. Het peloton finisht zondag in Seraing.

Rasmussen

Morkov volgt zijn landgenoot Michael Rasmussen op die in 2007, in dienst van Rabobank, als laatste Deen de bolletjestrui droeg. Rasmussen haalde de finish in Parijs dat jaar niet. Hij werd door zijn ploeg vroegtijdig uit de ronde gehaald nadat bleek dat hij had gelogen over zijn 'whereabouts'.

Rabobank besloot de Deen ook te ontslaan. Daarover is nog altijd een rechtszaak gaande.

Volg de koers live