LUIK - Karsten Kroon is normaal gesproken bezig aan zijn laatste Tour de France. De 36-jarige coureur van Saxo Bank denkt dat hij volgend jaar ontbreekt in de honderdste editie van de ‘Grande Boucle’.

De Deense formatie zal dan een team bouwen rond Alberto Contador, die nu ontbreekt wegens zijn schorsing.

“Ik zou er graag volgend jaar bij zijn, maar ik moet realistisch zijn. Er zijn andere renners die dat beter kunnen”, zegt de Nederlander tegen NUsport. Kroon won één Touretappe in zijn loopbaan. Dat was in 2002, toen hij nog koerste voor Rabobank.

De Drent rijdt de Tour voor de vijfde keer. “Ik vind het nu wel weer leuk. In 2005 was ik het echt spuugzat. Dat zal waarschijnlijk ook met de leeftijd te maken hebben. Nu het de laatste keer is kan ik het wat beter overzien.”

“Als ik naar jongens als Robert Gesink kijk, denk ik ook van: die moeten de Tour nog tien keer rijden: dat gun ik hem eigenlijk niet.”

Toch beleefde Kroon zaterdag tijdens de proloog in Luik weer prachtige momenten. “Dertig seconden voor de start hoorde ik mijn zoontje uit het publiek roepen: papa. Dat was wel bijzonder.”

Complimenten

Na afloop kreeg Kroon de complimenten van ploegleider Bjarne Riis. “Hij zei dat het één van mijn betere tijdritten was. En dat terwijl ik 144e werd, kun je nagaan.”

Kroon hoeft deze Tour niet in dienst te rijden van Chris Anker Sörensen, op papier de snelste klimmer van de equipe. “Als hij alles op het klassement zet, wordt hij dertiende of veertiende. Heel knap natuurlijk, maar daar heb je niet zoveel aan. Dan kunnen we beter voor de bolletjestrui gaan.”

Zelf hoopt de tweevoudig winnaar van Rund um den Henninger-Turm mee te zitten in een succesvol groepje. “Ik ga voor de ontsnappingen, al ben ik niet in supervorm. Het blijft in een rittenkoers altijd moeilijk om jezelf in één rit volledig uit elkaar te trekken. Dat lukt me beter voor eendaagse koersen als de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race.”

Valpartij

Kroon heeft ook nog wat last van zijn valpartij vorige week bij het NK in Kerkrade. Hij heeft flinke schaafwonden op zijn schouder en heup. “Daar ben je niet zomaar van hersteld, maar ik hou het wel vol hoor.”

Mede door de afwezigheid van Contador is Kroon geselecteerd voor de Tour. “Elk nadeel heeft zijn voordeel haha. Nee, hij is de beste renner van de wereld en het blijft merkwaardig dat hij thuis zit. Missen is een groot woord, maar het was leuk geweest om in de winnende ploeg te zitten.” 

Lees alles over de Tour de France op de special van NUsport