HELSINKI - Churandy Martina heeft zaterdag de Europese titel op de 200 meter veroverd.

Patrick van Luijk maakte het Nederlandse feestje compleet door het zilver te pakken. De 27-jarige Rotterdammer kwam in 20,87 als tweede over de finish. Het brons ging naar de Brit Daniel Talbot (20,95).

Martina, geboren op Curaçao, begon als grote favoriet aan de eindstrijd en maakte die reputatie volledig waar op de kletsnatte baan in Helsinki.

De 27-jarige atleet hield zich goed staande in de krappe en scherpe bocht en liep vervolgens op het rechte stuk met groot machtsvertoon weg bij zijn concurrenten. Martina finishte na 20,42 seconden, twee tienden sneller dan zijn tijd in de halve finales (20,63).

De sprinter komt sinds 2011 voor Nederland uit na de afscheiding van de diverse eilanden van de Antillen, die daarmee hun olympische licentie verloren.

Martina volgt Christophe Lemaitre op als Europees kampioen 200 meter. De Fransman heeft met het oog op de Olympische Spelen wat gas terug genomen en sloeg in Helsinki de 200 meter over. De Fransman verdedigde wel met succes zijn titel op de 100 meter.

'Best of the rest'

Verrassender dan het goud voor Martina was de zilveren plak voor Van Luijk. De Zuid-Hollander had in de halve finales weliswaar de tweede tijd neergezet, maar was op voorhand tevreden met een plek in de finale.

Van Luijk toonde zich in de buitenbaan de 'best of the rest' achter de ongenaakbare Martina.

Het is de tweede keer dat twee Nederlandse atleten samen op het podium staan bij de EK. Chris Berger en Tinus Osendarp eindigden in 1934 als eerste en derde op de 200 meter in Turijn.

Door de sensationele 'één-twee' van Martina en Van Luijk staat de Nederlandse atletiekploeg inmiddels op drie medailles in Helsinki. Rutger Smith veroverde vrijdagavond zilver bij het kogelstoten.