HELSINKI - Rutger Smith heeft vrijdag een zilveren medaille veroverd op de Europese kampioenschappen in Helsinki.

De dertigjarige Groninger eindigde in de finale van het kogelstoten als tweede achter de Duitser David Storl.

De wereldkampioen was een klasse apart met een afstand van 21,58 meter, de beste poging van Smith kwam ruim een meter minder ver: 20,55.

Evenaring

De veelvoudig Nederlands kampioen evenaarde vrijdagavond in de finale zijn beste prestatie van dit jaar, woensdag neergezet tijdens de kwalificaties. Toen eindigde Smith met 20,55 meter als eerste, Storl hield het in de kwalificaties bij 20,30.

Smith veroverde vrijdag de eerste medaille voor Nederland op de EK in Helsinki. De Groninger pakte zeven jaar geleden in de Finse hoofdstad ook zilver bij het kogelstoten tijdens de WK.

Smith gaat zaterdag opnieuw voor een medaille, bij de finale van het discuswerpen. Hij kwalificeerde zich vrijdag met 63,75 meter voor de eindstrijd, net als Erik Cadée (65,09).

Finale 200 meter

Churandy Martina en Patrick van Luijk hebben zich geplaatst voor de finale van de 200 meter. Bij de vrouwen gaat Dafne Schippers naar de eindstrijd.

De mannelijke atleten waren in hun halve finale het snelst en kwalificeerden zich daarmee rechtstreeks voor de eindstrijd.

Martina klokte een tijd van 20,63 seconden in de eerste halve finale, terwijl Van Luijk in de derde halve finale 0,05 seconde minder snel was. De Nederlanders gingen daarmee als nummers een en twee naar de finale.

Martina had meer moeite met de krappe bochten van de atletiekbaan in Helsinki dan met zijn concurrenten.

Inhouden

De nationaal recordhouder moest halverwege de race behoorlijk inhouden en met zijn linkerhand corrigeren om te voorkomen dat hij uit zijn baan 'waaierde'. Dat zou hem diskwalificatie hebben opgeleverd.

Hij bleef in zijn baan en won vervolgens met gemak zijn serie. Van Luijk bleef in zijn race keurig in zijn baan, maar moest wel dieper gaan dan zijn landgenoot. Van Luijk bleef in zijn heat de Belg Jonathan Borlée 0,06 seconde voor.

Schippers

Schippers heeft zich ook verzekerd van een finaleplek op de 200 meter.

De specialiste op de zevenkamp raffelde de halve finale af in een tijd van 22,70 seconden (0,01 seconde boven haar persoonlijk record) en won zodoende haar heat. Daarmee plaatste ze zich rechtstreeks voor de eindstrijd.

In de derde halve finale eindigde Jamile Samuel als derde. Met haar tijd van 23,13 seconden kwalificeerde ze zich alsnog - op basis van haar tijd - voor de eindstrijd.

De finale van de 200 meter voor de mannen en vrouwen staat voor zaterdagavond gepland.

Lees alles over de EK atletiek op NUsport