HELSINKI - Erik Cadée en Rutger Smith hebben zich vrijdag bij de Europese kampioenschappen atletiek in Helsinki geplaatst voor de finale van het discuswerpen.

Cadée haalde met zijn eerste worp meteen een afstand van 65,09 en verzekerde zich hiermee direct van de eindstrijd.

Smith kwam in de eerste groep in actie. Hij wierp in zijn eerste poging 63,75 meter en beëindigde daarna de kwalificatie. Hij vertrouwde erop dat zijn prestatie voldoende was voor een finaleplaats en dat bleek zo te zijn.

Smith wilde zo veel mogelijk energie sparen voor de finale kogelstoten, die voor vrijdagavond op het programma staat.

Vertrouwen

De finale van het discuswerpen is zaterdag. Cadée keek vrijdag met vertrouwen vooruit naar de eindstrijd. ''Vroeger dacht ik bij toernooien: het zou mooi zijn als ik de finale haal. Nu durf ik te zeggen dat ik meedoe voor een podiumplaats'', aldus de 28-jarige atleet.

''De Duitser Robert Harting is hier favoriet, maar Rutger en ik doen mee voor de andere medailles. Ik ben gewoon veel beter dan in de afgelopen jaren.''

Martina

Churandy Martina heeft zich vrijdag bij de Europese kampioenschappen atletiek in Helsinki verzekerd van een plek in de halve finales van de 200 meter.

De Nederlandse atleet won vrijdag zijn serie met een tijd van 20,74.

Ook Patrick van Luijk deed het goed. Hij was met 20,78 de snelste in zijn serie. Jerrel Feller redde het niet. Hij finishte in 21,32 en werd daarmee zesde in zijn serie.

Beide atleten hadden moeite met de bocht. Martina moest flink inhouden, Van Luijk raakte zelfs uit zijn baan. ''Ik moet in de halve finale gewoon hard lopen'', keek Martina vooruit.

''Die bocht is bijna niet te houden'', zei Luijk, die zich vooral richt op de olympische limiet van 20,38. ''Je moet plotseling flink naar links afbuigen.''

De halve eindstrijd staat later deze vrijdag op het programma.

Samuel

Jamile Samuel bereikte de halve finale van de 200 meter bij de vrouwen. De atlete uit Amsterdam eindigde als tweede in haar serie, in een tijd van 23,35.

Ook Dafne Schippers reikte tot de halve eindstrijd van de 200 meter. Ze won haar serie met overmacht in 23,11.''Op het scherm kon ik al zien dat ik wat gas terug kon nemen'', reageerde ze. ''Ik hoorde niemand komen.''

Bij de WK van vorig jaar in Daegu liep Schippers in de eerste ronde met 22,69 een Nederlands record en viel de tweede race tegen. ''Ik heb me voorgenomen om het hier andersom te doen'', zei ze.

Samuel was niet helemaal tevreden met haar prestatie. ''Ik voel me niet super. Ik heb wat last van maag en darmen. Misschien komt het door het eten hier. In de halve finale zal het sneller moeten.''

Bakker

Sharona Bakker heeft zich niet kunnen plaatsen voor de halve finales van de 100 meter horden. De Nederlandse eindigde met een tijd van 13,59 als 24e in de series.

''Het ging gewoon voor geen meter'', baalde Bakker na afloop. ''De afgelopen anderhalve week zijn niet heel goed geweest. Op zo'n toernooi zie je alle toppers, dan krijg je er super veel zin in. Je moet dan wel iets extra's geven."

"Vanaf de wedstrijd van vorige maand in Hoorn ging het niet meer zoals ik wilde. Ik heb al het hele zomerseizoen last van mijn achillespezen. In Hoorn kon ik nog profiteren van mijn goede basis uit de winter.''