LONDEN - Rafael Nadal is donderdag al in de tweede ronde van Wimbledon uitgeschakeld. 

De ongeplaatste Tsjech Lukas Rosol toonde zich op het centercourt in vijf sets sterker dan de als tweede gerangschikte Spanjaard: 6-7 (9) 6-4 6-4 2-6 6-3.

Het is zeven jaar geleden dat Nadal in zo'n vroeg stadium werd uitgeschakeld op Wimbledon.

Vorig jaar stond hij nog in de eindstrijd van het enige grandslamtoernooi op gras, in 2008 en 2010 greep hij de eindzege.

Rosol is de nummer honderd van de wereldranglijst en werd in zijn vijf voorgaande bezoeken aan Wimbledon steevast in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi uitgeschakeld.

Ditmaal raakte hij wel tot het hoofdtoernooi en was hij meteen verantwoordelijk voor één van de grootste stunts op het 'heilige' gras in jaren.

In de eerste set wist de Tsjech knap de elfvoudig grandslamwinnaar bij te benen, maar trok Nadal in de tiebreak toch aan het langste eind.

Dak dicht

Rosol ging stug verder en won de twee daaropvolgende sets met 6-4 6-4. Nadal bracht de wedstrijd in evenwicht (2-6), waarna de All England Club de spelers van het veld stuurde zodat het dak van het centercourt dicht kon worden gemaakt.

De organisatie wilde namelijk koste wat kost dat de partij donderdag werd uitgespeeld. Onder het kunstlicht brak de Tsjech al vroeg in de vijfde set de opslag van Nadal, waarna hij de overwinning met overtuiging binnensleepte.

Rosol strijdt nu tegen de Duitser Philipp Kohlschreiber om een plek bij de beste zestien.

Bekijk de samenvatting van het duel