HOOFDDORP - Ajax-trainer Frank de Boer heeft duidelijk gemaakt dat de club niet van plan is om spelers van wie het contract volgend jaar afloopt, transfervrij te laten gaan.

''We willen spelers die nog één jaar onder contract staan, niet gratis laten vertrekken'', zegt De Boer in het AD.

''We geven spelers ook tijdslimieten aan en voeren een serieus gesprek. Als ze de aanbieding niet accepteren, nemen we maatregelen. Nee, niet naar het tweede elftal, maar misschien dat ze wel minder aan spelen toekomen.''

De Boer doelt op Gregory van der Wiel, Miralem Sulejmani en in mindere mate Jan Vertonghen. Van alle drie de spelers loopt het contract volgend jaar zomer af, maar Vertonghen wordt hoogstwaarschijnlijk nog deze transferperiode aan Tottenham Hotspur verkocht.

Voor Van der Wiel en Sulejmani, die herstellende is van een knieblessure, bestaat momenteel geen concrete interesse.

Enorme salariseisen

Ajax haalt de broekriem aan, verklaart de coach. ''Wij kunnen niet meer voldoen aan enorme salariseisen of transfersommen. Spelers en clubs zullen hier rekening mee moeten houden. Als club willen we financieel gezond blijven. We geven geen geld uit voordat het binnen is.''

Voor Van der Wiel lijkt een nieuw contract bij Ajax geen optie, terwijl Sulejmani nog niet gereageerd heeft op een nieuw, verlaagd aanbod van de landskampioen.