DONETSK - Spanje heeft opnieuw de finale van het EK bereikt. De ploeg van bondscoach Vicente Del Bosque won woensdag in Donetsk na strafschoppen van Portugal: 4-2. Na 120 minuten stond het 0-0.

Namens Portugal misten João Moutinho en Bruno Alves, bij Spanje scoorde Xabi Alonso niet vanaf elf meter. Cesc Fabregas schoot de beslissende penalty binnen, via de paal.

Het is de vierde keer dat Spanje de finale van een EK heeft bereikt, na 1964 (winst), 1984 (verlies) en 2008 (winst).

Portugal deed voor de rust zeker niet voor Spanje onder. De goed georganiseerde ploeg van bondscoach Paulo Bento ving de titelverdediger rustig op eigen helft op en liet zich niet verleiden tot domme overtredingen of onnodige persoonlijke duels.

Het succesvolle combinatievoetbal van Spanje kwam er door het slimme Portugese verdedigingsspel veel minder uit dan gebruikelijk.

De opstelling van Spanje kende één grote verrassing. Bondscoach Vicente del Bosque gaf voor de spitspositie de voorkeur aan Alvaro Negredo.

De aanvaller van Sevilla, die bij het EK alleen heel even tegen Kroatië (1-0) mocht invallen, kwam nauwelijks in het spel voor. Het meeste gevaar kwam van Andres Iniesta en Alvaro Arbeloa, die beiden onzuiver waren in de afwerking op het Portugese doel.

Ronaldo

Van Cristiano Ronaldo ging bij vlagen enige dreiging uit. De sterspeler van Real Madrid kreeg in de 31e minuut de beste kans van de vlakke eerste helft.

Zijn schuiver verdween net naast het Spaanse doel. Ook Nani had enkele bevliegingen, maar was wat ongelukkig in zijn doelgerichte acties.

Na de rust greep Del Bosque snel in. De 61-jarige Spanjaard wisselde Negredo voor Fabregas, waarmee hij min of meer aangaf dat zijn opstelling niet helemaal juist was geweest.

Kort daarna bracht hij ook Jesus Navas voor David Silva. Maar het spel van Spanje bleef rommelig en zelfs een tikje machteloos.

De dreiging van een trefzekere Portugese uitval was er voortdurend. Maar met name Ronaldo had geen succes met zijn gevreesde vrije trappen en afstandschoten.

Iniesta

Ook in de verlenging wilde de Zuid-Europese strijd niet echt ontbranden. Iniesta miste op laconieke wijze de grootste kans van de wedstrijd.

In de onvermijdelijke strafschoppenreeks begonnen Alonso (Spanje) en Moutinho (Portugal) met een misser.

Nadat Bruno Alves op de lat had geschoten, kon Fabregas zijn ploeg alsnog via de binnenkant van de paal naar de finale brengen. Daarin wacht Italië of Duitsland.

Lees alles over het EK op onze special