ROTTERDAM - Ronald Koeman benadrukte woensdag na de eerste training van Feyenoord dat hij niet van plan is bondscoach van het Nederlands elftal te worden.

Zijn naam werd veelvuldig genoemd na het teleurstellende EK van Oranje.

“Ik had deze vraag al verwacht en natuurlijk is het leuk als je genoemd wordt, maar ik ben en blijf trainer van Feyenoord”, zei Koeman na de oefensessie in De Kuip, die door zo’n achtduizend mensen werd bezocht, enkele uren voordat Bert van Marwijk opstapte.

De trainer heeft zich wel geërgerd aan Oranje op het EK. “Ik had vooraf al mijn vraagtekens omdat niet iedereen fit was. Het toernooi was pijnlijk voor iedereen die het team volgt, dus ook voor mij. Er stond geen groep die alles met elkaar wilde doen. Het blijft me verbazen dat we in Nederland problemen hebben met dat groepsgevoel.”

Meeleven

Koeman zag dat wel terug bij andere landen. “Bij Portugal zie je 23 man op het veld als er wordt gescoord. Bij ons blijft er een aantal gewoon op de bank zitten. Ik let daar altijd op. Teleurgesteld zijn mag, maar je moet wel meeleven.”

“Kijk naar Cesc Fabregas op het WK van twee jaar geleden. Die was de ster bij Arsenal en zat gewoon op de bank. Ik heb geen vervelend stukje van hem gelezen.”

Het EK zou een goed leermoment kunnen zijn voor de selectie van Koeman. Oranje maakte indruk op het WK en deed nu het tegenovergestelde. Feyenoord moet dat zien te voorkomen na het succesvolle afgelopen seizoen.

“Veel trainers zullen Oranje als voorbeeld aanhalen. Er mogen in een groep geen spelers zitten die zich boven de club verheven voelen en daar kreeg je wel dat idee. Gelukkig heb ik daar bij Feyenoord nog geen last van gehad.”

Voorronde

Het seizoen begint voor Feyenoord pas echt met de voorronde van de Champions League volgende maand. Koeman weet nog niet of zijn ploeg daar al klaar voor is.

“Nu in ieder geval niet, maar daar hebben we vijf weken voor. We zullen zien hoe de selectie er dan uit ziet.”

“Vorig seizoen is in ieder geval wel een reden om de doelstelling wat bij te stellen. Eerst sprak iedereen over het linkerrijtje. Nu moet het toch gaan over de eerste vijf, al willen we dat nu nog niet hardop uitspreken.”

In die voorronde van de Champions League kan Feyenoord sterke tegenstanders treffen. Koeman heeft een lichte voorkeur voor Panathinaikos.

“Doe mij die Grieken maar. Misschien zijn ze nog wel in de war van het EK. Als we die eerste wedstrijd winnen, zijn we in ieder geval al tevreden. Dan zitten we tenminste in de Europa League.”

Eerste training Feyenoord