LONDEN - Arjen Robben is de dertiende aankoop van Chelsea sinds Roman Abramovitsj eigenaar werd van de Londense club. De international uit Bedum is met zijn transfersom van 20 miljoen euro de op drie na duurste aankoop. Alleen voor de Argentijnse internationals Crespo (33 miljoen) en Veron (31,4 miljoen) en Blackburn Rovers-aanvaller Duff (27 miljoen) werd meer geld uitgegeven.

Abramovitsj nam Chelsea in juli van 2003 over. Hij kocht 50,09 procent van de aandelen en betaalde daar 42,8 miljoen euro voor. Bovendien nam de 36-jarige magnaat de schulden van de club over, een bedrag van 140 miljoen euro. Chelsea verkeerde in die tijd in financiële problemen. Het moederbedrijf Chelsea Village leed over het boekjaar 2001/2 een operationeel verlies van bijna 17 miljoen euro.

Rijk

Abramovitsj werd rijk met olie en aluminium. De zakenman is gouverneur van de Oost-Siberische regio Tsjoekotka en grootaandeelhouder van Sibneft, een Russische oliemaatschappij. De verkoop van Sibneft zou de Rus naar verluidt 2,6 miljard euro hebben opgeleverd.

Na de overname van Chelsea gaf hij in acht maanden 207,5 miljoen euro uit aan de aankoop van nieuwe spelers. Dat waren Crespo (Inter Milaan) 33 miljoen, Veron (Manchester United) 31,4 miljoen, Duff (Blackburn Rovers) 27 miljoen, Robben (PSV) 20 miljoen, Makelele (Real Madrid) 20 miljoen, Mutu (Parma) 17,1 miljoen, Parker (Charlton Athletic) 11 miljoen, Cole (West Ham) 10 miljoen, Geremi (Real Madrid) 10 miljoen, Bridge (Southampton) 9 miljoen, Cech (Rennes) 8 miljoen, Johnson (West Ham) 6 miljoen, Smertin (Bordeaux) 5 miljoen.

Nederlandse kolonie

Robben wordt de vijfde Nederlander bij Chelsea na Hasselbaink, Melchiot, Zenden (uitgeleend aan Middlesbrough) en Bogarde. Hij gaat naar verluidt 3 miljoen euro per jaar verdienen, ofwel 57.600 euro per week. Ruud van Nistelrooij is de beste betaalde Nederlander op de Engelse velden. Hij verlengde kortgeleden zijn verbintenis bij Manchester United en werd grootverdiener met .000 euro per week, bijna 7 miljoen euro per jaar.

De Engelse competitie is de rijkste van de wereld en toch verkeren meer clubs dan ooit in financiële nood. De oorzaak ligt volgens het ministerie van Sport in de exorbitant hoge salarissen. Het ministerie pleit voor de instelling van een salarisplafond. Vooral in de lagere divisies balanceren veel clubs op de rand van bankroet. Elf van de 72 clubs staan onder financiële curatele.