WARSCHAU - De Europese voetbalbond UEFA heeft de bonden van Rusland en Spanje officieel beschuldigd van racisme door supporters van die landen. 

Dat heeft de UEFA dinsdag gemeld. Bij veroordeling wacht de verantwoordelijke federaties in elk geval een fikse boete.

De Russische fans zouden zich hebben misdragen tijdens de groepswedstrijd tegen Tsjechië. Daarbij zouden ze het vooral gemunt hebben op de donkere verdediger Theodor Gebre Selassie.

Deze aanwinst van Werder Bremen, die een Ethiopische vader en een Tsjechische moeder heeft, vertelde na afloop het racistisch gezang van Russen op de tribune te hebben gehoord.

Spaanse supporters zouden tijdens het groepsduel met Italië aanvaller Mario Balotelli racistisch hebben bejegend. De UEFA verwacht donderdag een uitspraak te kunnen doen.

Kroatië

Eerder kreeg de Kroatische bond al een boete van 80.000 euro vanwege racisme. Ook toen, in Poznan, was Balotelli het doelwit.

Kroatië moet nu opnieuw dertig mille betalen, omdat de aanhang tijdens het duel met Spanje in Gdansk met vuurwerk gooide en met 'foute' vlaggen zwaaide .

Portugal dient 7000 euro over te maken, omdat een fan de wedstrijd tegen Tsjechië in Warschau probeerde te verstoren door het veld op te komen.