KIEV - Italië heeft Engeland zondagavond in Kiev een flinke kater bezorgd. De ploeg van bondscoach Cesare Prandelli was in de laatste kwartfinale van het EK via de noodzakelijk geworden strafschoppen te sterk voor de Britten: 4-2.

In de normale speeltijd en in de verlenging vielen geen doelpunten. Donderdag wacht Duitsland in Warschau in de halve finale.

Niet geheel onverwacht mocht Mario Balotelli bij Italië in het basisteam beginnen. De grillige aanvaller van Manchester City fungeerde in de laatste groepswedstrijd tegen Ierland (2-0) nog als trefzekere invaller.

Prandelli hoopte op extra motivatie bij Balotelli tegen enkele clubgenoten en gokte tevens op een enige angst aan Engelse kant voor diens onberekenbare acties.

Balotelli was in de eerste helft ook meteen de gevaarlijkste man aan Italiaanse kant. Hij kwam diverse keren in scoringspositie, vooral ook dankzij de perfecte aanvoer van regisseur Andrea Pirlo. Balotelli miste evenwel op de juiste momenten scherpte, snelheid en overzicht om tegen zijn clubgenoot Joe Hart tot scoren te komen.

Schitterend schot

Het open duel begon in de derde minuut sensationeel met een schitterend schot van Daniele De Rossi, met buitenkant links van ruim 25 meter, op de paal. Amper twee minuten later kreeg de offensieve rechtsback Glen Johnson van dichtbij een grote kans. Met een knappe reflex voorkwam Gianluigi Buffon op de doellijn een Italiaanse achterstand.

Engeland ving Italië op eigen helft met veel spelers achter de bal op en kwam er dankzij de snel schakelende captain Steven Gerrard veelvuldig uit. De twee aanvallers Wayne Rooney en Danny Welbeck konden elkaar bij vlagen goed vinden, maar waren individueel onzorgvuldig in de afwerking.

Ook na de pauze bleef Italië de betere ploeg. De ploeg van Prandelli toonde echter opnieuw te weinig scorend vermogen. De Rossi, Balotelli en Montolivo lieten Engeland in leven.

Gerechtigheid

Met een dubbele wissel (Walcott en Carroll voor Milner en Welbeck) trachtte Hodgson zijn team na een uur te versterken. Dat lukte enigszins, al was de beste kans in de 88e minuut van het wegzakkende duel voor invaller Antonio Nocerino (geblokt schot).

In de eerste verlenging zag invaller Alessandro Diamanti een voorzet op de paal belanden. De speler van Bologna was ook in het tweede bedrijf dicht bij de verdiende treffer voor Italië, dat van elf meter toch nog gerechtigheid afdwong.

Voor Italië schoot Montolivo eerst naast, maar vervolgens misten Ashley Young (lat) en Ashley Cole (redding doelman Buffon) namens Engeland.

Lees alles over het EK op onze special