AMSTERDAM - De Nederlandse hockeymannen hebben zondagmiddag het vierlandentoernooi in Düsseldorf afgesloten met een 3-2 nederlaag tegen gastland Duitsland. 

Het was de laatste grote test voor de Olympische Spelen in Londen voor de Nederlandse ploeg onder leiding van bondscoach Paul van Ass.

De Nederlanders gingen furieus van start met snelle doelpunten van jubilaris Billy Bakker – de spits speelde zijn vijftigste interland – en Sander de Wijn, die aan de wedstrijd begon op het middenveld in plaats van in de verdediging. Doelman Jaap Stockmann redde aan de andere zijde knap op schoten van Christopher Zeller en Florian Fuchs.

Maar tegen de strafcorner van Christopher Zeller, twaalf minuten voor rust, had de doelman geen verweer. Net zo min als tegen de inzet van weer Zeller negen minuten na rust. Wederom uit een strafcorner, de specialiteit van 'Der Bomber' die op tijd fit en in vorm lijkt te zijn voor 'Londen'.

Kemperman

Nederland kreeg vervolgens wel kansen, maar het waren de sterkere Duitsers die na een uur spelen op voorsprong kwamen. Fuchs haalde uit en via de stick van Marcel Balkestein belandde de bal in het Hollandse doel.

Nadat Duitsland uit een strafcorner nog de paal raakte, kreeg Oranje via Robbert Kemperman in de slotfase een kans op de gelijkmaker, maar hij kreeg de bal niet in het Duitse doel. Het was aan keeper Stockmann te danken dat Duitsland er via de doorgebroken Witthaus geen 4-2 van maakte in de slotminuut.

Teun de Nooijer en Bob de Voogd ontbraken bij Nederland door blessures. Jeroen Hertzberger en Klaas Vermeulen behoorden niet tot de wedstrijdselectie. Oranje begon het toernooi met een zege op België en een nederlaag tegen Spanje. 

Vrouwen

Ook de Nederlandse hockeyvrouwen oefenden zondag in aanloop naar de Spelen. In Utrecht werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen China.

Maartje Paumen voorkwam in de slotfase een Nederlandse nederlaag. Deze week oefende Oranje al drie keer eerder tegen de Aziaten.

Die duels werden wel winnend afgesloten door de ploeg van bondscoach Max Caldas.

Lees alles over de aanloop naar de Spelen op NUsport