KERKRADE – Niki Terpstra heeft zondagmiddag de wegwedstrijd op het NK wielrennen voor de tweede keer op zijn naam geschreven. De renner van Omega Pharma-QuickStep kwam solo over de streep.

Ruim honderd van de in totaal 113 gestarte renners haalden de eindstreep in de straten van Kerkrade niet.

Terpstra, die zich in 2010 ook al in het rood-wit-blauwe tricot mocht hijsen, reed zo'n drie rondes (à tien kilometer) voor de finish weg uit een kopgroep en koerste vervolgens onbedreigd naar de meet.

Hoogerland

Johnny Hoogerland reed liefst veertien rondes op kop, maar moest zich uiteindelijk gewonnen geven. De renner van Vacansoleil-DCM zakte vervolgens af naar de staart van het peloton.

Later ontstond er een kopgroep met Bert-Jan Lindeman, Wilco Kelderman en Ronan van Zandbeek. Ook deze uitdagers werden ingerekend, waarna Terpstra en Lars Boom zich aan kop meldden.

Niet veel later kregen zij gezelschap van onder anderen Robert Gesink, Bauke Mollema, Sebastian Langeveld, Pim Ligthart, Maarten Tjallingii, Michel Kreder en wederom Lindeman en Kelderman.

Terpstra sprong samen met Lindeman ruim drie rondes voor het einde weg uit de groep, maar laatstgenoemde moest Terpstra al snel alleen laten gaan.

De renner van Omega Pharma-QuickStep, die niet deelneemt aan de Tour de France, pakte hierop een voorsprong van zo’n twee minuten en gaf deze niet meer uit handen in de laatste dertig kilometer.

Uitgedund peloton

De wegwedstrijd bleek een ware slijtageslag. De verre van ideale weersomstandigheden zorgden ervoor dat het overgrote deel van het peloton de finish niet haalde.

Onder anderen Saxo Bank-renner Karsten Kroon ging onderuit op het natte asfalt in Limburg. Over de aard van zijn verwondingen is nog niets bekend.

Tom Stamsnijder haakte ook af. Hij viel hard op zijn rechterknie en werd naar een ziekenhuis afgevoerd. Uit nader onderzoek bleek er niks gebroken te zijn, maar zijn knie moest wel gehecht worden.

Nederlands kampioen tijdrijden Lieuwe Westra stapte vrijwillig af. Vermoedelijk wil de renner geen risico nemen met het oog op de Tour de France.