VALENCIA - Fernando Alonso heeft zondag een incidentrijke Grand Prix van Europa in Valencia op zijn naam geschreven.

De Spanjaard van Ferrari bleef Kimi Raikkonen (Lotus) en Michael Schumacher (Mercedes) voor op het stratencircuit. En passant is Alonso de nieuwe leider in het kampioenschap.

Bovendien is hij de eerste coureur die dit seizoen zegeviert in twee Grands Prix. De eerste zeven races leverden zeven verschillende winnaars op.

Schumacher haalt voor het eerst het podium sinds zijn comeback in 2010. Met zijn 43 jaar is hij de oudste coureur in de top drie sinds Jack Brabham (44 jaar) in 1970.

Mark Webber legde beslag op de vierde plaats, voor Nico Hulkenberg, Paul Di Resta, Nico Rosberg en Jenson Button. Webber was nota bene gestart vanaf de negentiende stek.

Goede start Vettel

Sebastian Vettel, die zaterdag pole position veroverde, viel op ruim twintig rondes voor de finish uit. Ook Lewis Hamilton en Romain Grosjean strandden voortijdig.

Vettel beleefde nog wel een zeer goede start en nam snel afstand van Hamilton.

Maldonado slaagde er niet in zijn derde stek te verdedigen; Grosjean en Kamui Kobayashi staken hem voorbij. Een fraaie inhaalactie leverde Grosjean zelfs de tweede positie op ten koste van Hamilton.

Op grote achterstand van Vettel bungelden Button en Webber in de middenmoot of achterhoede. Dit duo had voortdurend last van verkeer op het circuit waarop het lastig inhalen is. Alonso, die vanaf plek elf startte, pakte wel een paar posities winst.

Vettel had ondertussen een dusdanig grote voorsprong opgebouwd dat hij zonder zijn koppositie hoefde af te staan in de pits kon duiken. Halverwege de race smolt zijn marge echter als sneeuw voor de zon omdat de Safetycar de baan opkwam na een botsing tussen Jean-Eric Vergne en Heikki Kovalainen.

Vettel en Grosjean exit

De Safetycar was nog niet naar binnen geroepen of Vettel ging opeens heel langzaam rijden, wegens technische problemen. De Duitser staakte snel de strijd. Een lot dat even later ook Grosjean was beschoren, na een elektrisch probleem.

Alonso profiteerde volop van de pech van de concurrentie en ging plotseling aan de leiding. De wereldkampioen van 2005 en 2006 verdedigde met succes zijn voorsprong op Hamilton, die in de slotfase nog zijn tweede plaats moest afstaan aan Raikkonen en even later zelfs uitviel na een touché met Maldonado.

De coureur van Williams werd samen met Kumai Kobayashi (Sauber) na afloop door de racestewards nog wel bestraft voor ongeoorloofde acties. Maldonado kreeg een tijdstraf van twintig seconden .

Kobayashi reed Felipe Massa van Ferrari aan en moet vijf startposities inleveren bij de race over twee weken op Silverstone.

Vergne kreeg de zwaarste straf voor een zware actie tijdens de race in Valencia. Vergne veroorzaakte een botsing met de Caterham van Kovalainen door van zijn lijn af te wijken.

De rijder van Toro Rosso moet een boete betalen van 25.000 euro en wordt bij de komende Britse Grand Prix voor straf tien plaatsen naar achteren gezet in de startopstelling.

Over twee weken is in Groot-Brittannië de negende Grand Prix van 2012.