ROTTERDAM - Dressuuramazone Anky van Grunsven neemt komende zomer deel aan de Olympische Spelen van Londen.

Bondscoach Sjef Janssen maakte zondag bekend dat de drievoudig winnares van het evenement de kans krijgt met Salinero haar titel te verdedigen.

Ook Edward Gal (Undercover) en Adelinde Cornelissen maken deel uit van de equipe.

Cornelissen moet nog wel in een observatiewedstrijd aantonen dat Parzival voldoende fit is. De beslissing valt volgende week bij een testwedstrijd in Ermelo.

De strijd om de vierde plaats gaat tussen Patrick van der Meer (Uzzo) en Imke Schellekens-Bartels. Zij strijden binnenkort in Aken in een min of meer rechtstreeks duel om het overgebleven ticket.

Het gaat hierbij om een individuele startplek. Cornelissen, Van Grunsven en Gal nemen de drie plaatsen in de equipe in.

Twee onderdelen

Voor het eerst bestaat de landenwedstrijd bij de Olympische Spelen uit twee onderdelen, de Grand Prix en de Grand Prix Special. Daarna worden de individuele medailles in de kür verdeeld.

Van Grunsven won olympisch goud in 2000, 2004 en 2008. Ze neemt in Londen voor de zevende keer deel aan het evenement.

Logische keuze

Janssen vond het niet zo heel moeilijk naast Cornelissen ook Van Grunsven en Gal aan te wijzen voor de olympische equipe.

''Als ik heel 'sec' naar de resultaten van de afgelopen observatiewedstrijd kijk, zijn zij de beste."

"Daarnaast beschikken beide ruiters over zeer veel ervaring. De wedstrijd straks in Londen wordt onder grote druk verreden. Dan is routine van groot belang.''

Over Van Grunsven zei hij: ''Ze vertoont een stijgende lijn, al krijgt ze misschien niet steeds de beloning die ze verdient. Desondanks gaat het steeds beter."

"Ook over haar heb ik geen enkele twijfel. Zij en ik hebben echt het gevoel dat ze belangrijk kan zijn voor het team.''

Olympisch record

Wanneer Van Grunsven in Londen de ring betreedt, vestigt ze een nieuw record. Ze is dan de eerste Nederlander die zeven keer aan het evenement deelneemt.

Tot nu toe deelde Van Grunsven het record met Eric Swinkels en Arie de Jong. Swinkels, kleiduivenschutter, deed van 1972 tot en met 1996 mee.

Hij won, in 1976 (Montreal) een keer zilver. In 1980 ontbrak hij omdat de schuttersbond gehoor gaf aan de oproep om de Spelen van Moskou te boycotten.

Schermer Arie de Jong was van de partij tussen 1906 en 1928. Hij veroverde vijf maal brons.

Van Grunsven won tot nu toe individueel drie keer goud en twee keer zilver. Met de nationale equipe veroverde ze daarnaast nog eens vier keer zilver.