HOOFDDORP - De Amerikaan Ashton Eaton heeft zaterdag het wereldrecord op de tienkamp verbeterd. Tijdens de olympische trials in de Verenigde Staten zette de atleet een score van 9.039 punten neer.

De oude topprestatie was in handen van de Tsjech Roman Sebrle, die elf jaar geleden een score van 9.026 punten realiseerde.

De 24-jarige Eaton stelde uiteraard een olympisch ticket veilig. Hij wordt in de equipe van de Verenigde Staten vergezeld door Trey Hardee. De wereldkampioen sloot af met 8.383 punten.

Bryan Clay, in 2008 winnaar van olympisch goud, is er niet bij in Londen. Hij werd na een valse start op de 110 meter horden gediskwalificeerd.

Eaton verzekerde zich van het wereldrecord met een persoonlijk record op de 1500 meter. Hij had het zwaar in de laatste ronde, maar redde het toch dankzij de steun van het publiek.

''Iedereen kan zeggen wat ie wil, maar het is magisch hier'', zei Eaton over zijn 'eigen' trainingsbaan.

Jeter

Carmelita Jeter won de 100 meter bij de vrouwen in 10,92. Tianna Madison werd tweede in 10,96. Allyson Felix en Jeneba Tarmoh werden samen derde in 11,07.

Het is nog onduidelijk wie nu het derde olympische ticket krijgt, omdat hier volgens de bond geen regelgeving voor is.

Kogelstoter Adam Nelson, de tweevoudig winnaar van olympisch zilver, moet de Spelen in Londen aan zich voorbij laten gaan. De oud-wereldkampioen slaagde er tot zijn grote teleurstelling niet in zich te plaatsen voor de finale.

Lees alles over de aanloop naar de Spelen op NUsport