ROTTERDAM - Dressuuramazone Anky van Grunsven is zaterdag op het CHIO van Rotterdam tweede geworden in de kür.

De drievoudig olympisch kampioene kwam met de geroutineerde Salinero tot een score van 78,40. Het was de eerste keer dat Van Grunsven deze weken in het olympisch kwalificatietraject de beste Nederlander was.

Over haar score was Van Grunsven niet te spreken. "Willen de juryleden mij eigenlijk nog wel zien'', vroeg ze zich af.

''Salinero en ik reden een hele goede proef. We kregen volgens mij weer eens niet de punten die we hadden verdiend. Van het publiek kreeg ik een staande ovatie. Dat was heel gaaf.''

Nipt afgetroefd

Sommige kenners vonden de kür van Van Grunsven vergelijkbaar met die waar ze in 2008 in Hongkong met Salinero olympisch goud won.

Destijds werd ze gewaardeerd met een score van ruim boven de 80. Nu zetten drie van de vijf juryleden haar voor het technische gedeelte op de eerste plaats, maar werd ze door een van hen als zevende beoordeeld.

Vooral daardoor kwam ze uiteindelijk 0,05 tekort ten opzichte van de winnares, de Zweedse Tinne Vilhelmson-Silfven.

Gal

Imke Schellekens-Bartels werd met de jonge Toots achter Van Grunsven derde, 77,75. De zege ging naar de Zweedse Tinne Vilhelmson-Silven met Don Auriello, 78,450.

Nederlands kampioen Edward Gal eindigde als nummer vier. Eerder op het NK won hij de kür nog voor Van Grunsven.

Spelen

Bondscoach Sjef Janssen beslist pas na het CHIO van Aken welke ruiters hij meeneemt naar de Olympische Spelen.

Mogelijk geeft hij in de Duitse stad nog de relatief onbekende Patrick van der Meer een kans, die de laatste weken al enkele malen de Nederlandse subtoppers versloeg.

Adelinde Cornelissen is zeker van een plaats, mits haar paard Parzival op korte termijn aantoont volledig wedstrijdfit te zijn. Naast Van der Meer, Gal en Van Grunsven is verder ook Hans Peter Minderhoud nog in beeld.