DONETSK - Spanje heeft zich zaterdag geplaatst voor de halve finale van het EK. De titelhouder won met 2-0 van Frankrijk. Xabi Alonso maakte in zijn honderdste interland beide treffers.

Spanje, dat begon zonder echte spits, was oppermachtig tegen het inzakkende Frankrijk, dat een opvallend tamme indruk maakte. De ploeg van bondscoach Laurent Blanc leek bevangen door de angst voor een flink pak slaag.

De manschappen van bondscoach Vicente del Bosque grossierden in balbezit, maar het tempo in de combinaties liet te wensen over.

Zeker na de rake kopbal van Alonso in de negentiende minuut, na knap voorbereidend werk van linksback Jordi Alba, tikte Spanje de bal zonder veel Frans verzet een beetje doelloos rond.

Na de pauze toonde Frankrijk iets meer lef, ook met dank aan het lankmoedige Spanje dat door balverlies bij Sergio Busquets zichzelf een paar keer in de problemen bracht.

Van met name Franck Ribéry ging meer dreiging uit, maar de Franse vedette kon het verschil niet maken. Ook met een extra aanvaller, Jérémy Ménez, wilde het niet lukken.

Saai duel

Spanje, met Fernando Torres als invaller, speelde het duel zonder veel franje uit. Uit een goedkope strafschop besliste Alonso in de extra tijd het saaie duel.

Het is de eerste keer dat Spanje op een eindtoernooi Frankrijk verslaat. Uitgerekend Frankrijk was in 2006 het laatste land dat ‘La Roja’ uitschakelde op een WK of EK.

In de halve finale woensdag in Donetsk nemen de Spanjaarden het op tegen Portugal, dat donderdag afrekende met Tsjechië.

Lees alles over het EK op onze special