VALENCIA - Sebastian Vettel vertrekt zondag vanaf pole position voor de Grand Prix van Europa in Valencia. De Duitser troefde zaterdagmiddag in zijn Red Bull-bolide de concurrentie in de beslissende kwalificatieronde overtuigend af.

Vettels snelste omloop op het 5,419 kilometer lange Spaanse circuit ging in 1.38,086.

Met die tijd bleef de tweevoudig wereldkampioen de Brit Lewis Hamilton (McLaren) en de Venezolaan Pastor Maldonado (Williams) meer dan een kwart seconde voor.

Het is de derde keer dit seizoen dat Vettel helemaal vooraan staat in de startvolgorde. Ook zaterdag hield hij de zenuwen in bedwang en bewaarde het beste voor het laatst. In de slotronde noteerde hij alsnog de toptijd.

Dat verbaasde hem zelf enigszins. ''Ja, daar had ik eerlijk gezegd niet meer op gerekend na wat eraan vooraf was gegaan. Echt verrassend dat ik dat er nog uit kon knallen.''

Webber

Mark Webber was de opmerkelijkste afvaller in de eerste kwalificatieronde.

De Australiër, winnaar van de GP van Monaco, stuurde zijn Red Bull zaterdagmiddag in 1.40,395 het circuit rond. Dat was niet snel genoeg om mee te mogen doen aan de strijd om pole-position.

Webber stond eerder op de dag tijdens de laatste vrije training ook al de meeste tijd in de pits stil. Onder anderen de Spanjaard Pedro de la Rosa (HRT) kwam ook niet door de eerste schifting.