HOOFDDORP - Duitsland staat dankzij een eenvoudige 4-2 zege op Griekenland in de halve finales van het Europees kampioenschap. De ploeg van bondscoach Joachim Löw dwong voor rust al vele kansen af, maar maakte het karwei pas in de tweede helft af.

Miroslav Klose kreeg verrassend de voorkeur boven Mario Gomez, die in de groepsfase drie keer scoorde. Opvallend was dat ook Marco Reus en André Schürrle in de basis stonden. Naast Gomez waren daardoor verder Lukas Podolski en Thomas Müller naar de bank verwezen.

Duitsland begon scherp en kreeg in de beginfase al mogelijkheden. Een doelpunt van Schürrle werd echter terecht wegens buitenspel afgekeurd en Reus schoot in kansrijke positie tweemaal ruim naast.

De Grieken lieten zich ver terugzakken en probeerden er via de counter uit te komen. Sotirios Ninis, de vervanger van de geschorste aanvoerder Giorgios Karagounis, was het gevaarlijkst. Zijn schot van afstand werd gepakt door Manuel Neuer.

Samaras

Vlak voor rust kwam Duitsland toch nog verdiend op voorsprong. Philipp Lahm kreeg veel ruimte en schoot de bal knap binnen.

De Griekse bondscoach Fernando Santos bracht in de tweede helft Georgios Fotakis en Theofanis Gekas in voor Giorgos Tzavellas en Sotirios Ninis. Die wissels deden het elftal goed en tien minuten na rust kwam Griekenland via een razendsnelle counter zelfs op gelijke hoogte.

Dimitris Salpingidis bediende Georgios Samaras op maat en de oud-speler van sc Heerenveen tikte van dichtbij binnen.

Orde op zaken

Duitsland stelde al snel orde op zaken. Sami Khedira schoot een voorzet van Jerome Boateng met een prachtige volley binnen en Miroslav Klose kopte een vrije trap van Özil in na mistasten van Sifakis.

Het verzet van de Grieken was gebroken en Reus maakte na ruim zeventig minuten ook nog de 4-1. Griekenland kreeg vlak voor tijd nog een penalty en Dimitris Salpingidis schoot de bal beheerst binnen.

In de halve finale treft Duitsland de winnaar van het duel tussen Engeland en Italië.

Lees alles over het EK op de special van NUsport