MIAMI - De basketballers van Miami Heat zijn de nieuwe kampioen van de NBA.

De ploeg met sterspelers LeBron James, Dwyane Wade en Chris Bosh versloeg donderdagavond (lokale tijd) opnieuw de Oklahoma City Thunder: 121-106.

Daarmee pakte het team van coach Erik Spoelstra een beslissende 4-1 voorsprong in de best-of-seven-serie en het tweede kampioenschap uit de clubhistorie.

James, die zijn eerste titel won, was de grote man bij de Heat. De forward was goed voor een zogenoemde triple-double en eindigde de wedstrijd met 26 punten, elf rebounds en dertien assists.

Miller

Daarmee verdiende James de prijs voor meest waardevolle speler van de eindstrijd. Verrassend was het optreden van Mike Miller. de driepuntspecialist was een groot gedeelte van het reguliere seizoen geblesseerd maar scoorde in de beslissende wedstrijd 23 punten.

Bij Oklahoma City, dat de laatste vier wedstrijden van Miami verloor, was Kevin Durant topschutter met 32 punten.

LeBron James

James was dolgelukkig met de titel en zijn onderscheiding als beste speler van de finale. ''Dit betekent alles voor mij'', zei de 27-jarige superster. ''Dit is de gelukkigste dag van mijn leven. Na het verlies van de finale vorig jaar kwam ik met een harde klap terug op aarde. Het werd nu wel eens tijd dat we die titel gingen pakken.''

Ook coach Spoelstra en Wade stonden na afloop stil bij de mislukte missie van 2011, toen Dallas Mavericks met de titel aan de haal ging. ''We hebben veel aan vorig jaar gedacht. Dit jaar wilden we alles goed maken. We hadden er vertrouwen in dat we het nu wel konden afmaken'', zei Spoelstra.

Missie voltooid

Wade werd in 2006 uitgeroepen tot MVP toen de Heat voor het eerst de felbegeerde ring veroverde. Ook hij had vorig jaar al gerekend op een herhaling van dit succes. ''We hadden zoveel pijn, zoveel pijn en schaamden ons zo voor vorig seizoen. Maar nu hoefde er niets meer worden gezegd. We hadden een missie en die missie is vanavond voltooid.''

Coach Scott Brooks van de Thunder kon de nederlaag accepteren. ''Ze hebben het fantastisch gedaan. We stonden tegenover een team dat te goed was om te verslaan.''