WARSCHAU - Cristiano Ronaldo heeft er donderdagavond voor gezorgd dat Portugal als eerste land de halve finales van het EK heeft bereikt.

De Portugezen versloegen Tsjechië met 1-0 dankzij een rake kopbal van de sterspeler van Real Madrid, die zijn derde doelpunt van het toernooi maakte.

Portugal was duidelijk de betere ploeg in Warschau. De Tsjechen beperkten zich tot tegenhouden en kwamen nauwelijks in de buurt van doelman Rui Patricio.

In de beginfase kon de ploeg van bondscoach Michal Bilek het tempo van de Zuid-Europeanen nog bijhouden, maar na rust was zijn elftal snel moegestreden.

Ronaldo, zondag twee keer trefzeker tegen Oranje, was vlak voor rust al dicht bij een treffer. Hij raakte echter de paal. Dat overkwam na een paar minuten in de tweede helft opnieuw, nu via een vrije trap.

Kansloos

Op dat moment was Helder Postiga er al niet meer bij. De spits liep in de 40e minuut bij het aanzetten een hamstringblessure op en moest per brancard van het veld. Hugo Almeida verving hem.

Met de sterke aanvalsleider in de ploeg kreeg Portugal veel kansen in het laatste halfuur. Nani was twee keer dicht bij een treffer en ook Joao Moutinho vond de sterke Chelsea-doelman Petr Cech op zijn weg.

De kleine middenvelder was in de 80e minuut de aangever bij de winnende treffer. Zijn afgemeten voorzet belandde precies op het hoofd van Ronaldo die Cech kansloos liet.

Portugal speelt in de halve eindstrijd tegen de winnaar van de ontmoeting tussen Spanje en Frankrijk, zaterdag in Donetsk.

Het is na 1984, 2000 en 2004 de vierde keer dat Portugal in de halve finale van het EK zit.

Lees alles over het EK op onze special