HARD - De Nederlandse volleyballers hebben zich donderdag verzekerd van deelname aan de Final Four van de European League. De ploeg van bondscoach Edwin Benne versloeg in het Oostenrijkse Hard concurrent Tsjechië met 3-1.

De Oost-Europeanen kunnen Oranje nu niet meer van de eerste plaats in de groep verdringen. Dat geldt ook voor Turkije, de nummer drie in de tussenstand.

Nederland verloor de eerste set met 25-23, maar het team van Benne zette daarna de wedstrijd naar zijn hand. Met 25-20, 25-15 en 25-14 maakte de ploeg het af.

De mannen spelen vrijdag tegen gastland Oostenrijk. Zaterdag volgt het duel met de Turken.

De finaleronde van het toernooi wordt volgende week gespeeld.

Volleybalsters

Ook de volleybalsters deden goede zaken in de European League. Er werd opnieuw van Griekenland gewonnen. De vrouwen van bondscoach Gido Vermeulen waren in Orestiada met 3-1 te sterk. Oranje verloor de eerste set met 25-11, maar herstelde zich daarna door de winst met 25-20 25-17 25-12 naar zich toe te trekken.

In de vorige drie weekeinden van het Europese toernooi boekte Nederland ook een zege op de Griekse vrouwen. Oranje verstevigde hiermee de leiding in de tussenstand. Vrijdag speelt de ploeg tegen Tsjechië. Zaterdag is Israël de tegenstander.