RIJSWIJK - Miranda Boonstra stapt naar de rechter om deelname aan de olympische marathon in Londen af te dwingen. Dat meldde de 39-jarige atlete donderdag. 

Ze vindt dat de limiettijd van 2.27.24 niet zorgvuldig is vastgesteld en dat sportkoepel NOC*NSF te streng vasthoudt aan die limiet.

Boonstra liep in april in Rotterdam onder zware weersomstandigheden een tijd van 2.27.32 en kwam daarmee acht seconden te kort voor uitzending.

De Atletiekunie besloot haar voor te dragen voor Londen, maar NOC*NSF besliste negatief. De zaak deed veel stof opwaaien.

De Atletiekunie en Boonstra hielden zich vast aan de toezegging van technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF om ook 'de menselijke maat te bekijken' bij haar mislukte limietpoging.

De voormalig steepleloopster kon echter niet rekenen op clementie. ''Mijn stelling is dat acht seconden op een marathon binnen die menselijke maat valt'', aldus Boonstra.

Wammes

Ze is niet de eerste sporter die via een kort geding de selectieprocedure voor Londen 2012 aanvecht. Turners Jeffrey Wammes en Céline van Gerner en BMX'ster Lieke Klaus gingen haar voor.

Nederland heeft in Londen al twee atletes die meedoen aan de marathon: Lornah Kiplagat en Hilda Kibet.