EMMEN - Lieuwe Westra is in Emmen Nederlands kampioen tijdrijden geworden. De Fries van Vacansoleil-DCM was na 45 kilometer zeven seconden sneller dan Lars Boom: 55.27 om 55.34.

Het brons ging naar Niki Terpstra, op 21 tellen van de winnaar. Titelverdediger Stef Clement strandde met een vierde tijd net naast het erepodium.

Het was voor Westra de eerste nationale titel in het tijdrijden. En dat gaf voldoening. ''Hier heb ik jarenlang heel veel voor gedaan maar er ook heel veel voor gelaten. De beloning is er naar."

"Deze titel zegt me meer dan de wegtitel van komende zondag. Dit is mijn discipline en daar Nederlands kampioen in worden is geweldig.''

Maarten Tjallingii werd vijfde, voor Wilco Kelderman.

Vrouwen

Bij de vrouwen was de titel een prooi voor Ellen van Dijk. De renster uit Amsterdam bleef met haar tijd van 30.27 over 22,6 kilometer Annemiek van Vleuten (tweede) dertien seconden voor.

Iris Slappendel eindigde op de derde plaats op ruim een minuut van de winnares. Het was voor Van Dijk de tweede keer dat zij Nederlands kampioene tijdrijden werd bij de elite-vrouwen.

Titelverdedigster Marianne Vos ontbrak als gevolg van haar sleutelbeenbreuk bijna vier weken geleden.

Van Dijk had liever gehad dat Vos wel had meegereden. ''Dan weet je een beetje waar je staat natuurlijk. Nu had ik meer het gevoel dat ik hier wel moest winnen als deelneemster aan de olympische tijdrit.''

Westra sterkste op NK tijdrijden