HOOFDDORP - Björn Kuipers krijgt dit EK geen wedstrijd meer toegewezen, de uitschakeling van het Nederlands elftal ten spijt.

De UEFA maakte bekend dat Kuipers geen kwartfinale zal leiden en ook daarna niet meer in actie komt.

De arbiter, die de groepswedstrijden tussen Kroatië en Ierland en tussen Frankrijk en Oekraïne leidde, kan dus naar huis.

Dat liet scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina van de Europese voetbalbond weten.

“Natuurlijk is het teleurstellend om te horen dat Kuipers en zijn team niet verder kunnen in het toernooi. Dit neemt niet weg dat zij de Nederlandse arbitrage goed hebben vertegenwoordigd tijdens EURO 2012”, meent Dick van Egmond, de coördinator scheidsrechterszaken van de KNVB.

Kuipers zelf is niet beschikbaar voor een toelichting.

Van Roekel

Sander van Roekel zal als enige Nederlander op het toernooi actief blijven. Van Roekel vervangt de tweede assistent van de Engelse arbiter Howard Webb.

Webb is aangesteld voor de eerste kwartfinale tussen Tsjechië en Portugal donderdagavond.

Kassai

Net als voor Kuipers zit het toernooi er voor de Hongaar Viktor Kassai, de Duitser Wolfgang Stark en de Spanjaard Carlos Velasco Caballo op.

Kassai staat al jaren bekend als een topscheidsrechter, maar de Hongaar ging dinsdag tijdens Oekraïne - Engeland (0-1) in de fout door een geldig doelpunt van het gastland niet toe te kennen. Dat lijkt hem de kop te hebben gekost.

De indeling voor de kwartfinales is ook bekend. Webb leidt dus Tsjechië-Portugal. De Sloveen Damir Skomina fluit het duel tussen Duitsland en Griekenland, de Italiaan Nicola Rizzoli is de arbiter bij Spanje - Frankrijk en de Portugees Pedro Proenca moet Italië - Engeland in goede banen leiden.

Lees alles over het EK op onze special