KIEV - Frankrijk mag zich op het EK gaan opmaken voor de kwartfinale tegen Spanje. De ploeg van coach Laurent Blanc maakte dinsdag in de laatste groepswedstrijd tegen Zweden geen al te beste indruk en verloor verdiend met 0-2.

Zlatan Ibrahimovic, met een prachtige treffer, en Sebastian Larsson scoorden. Het deerde de Fransen niet.

Het tempo lag in Kiev niet al te hoog. Dat was niet heel vreemd, aangezien de al uitgeschakelde Zweden nergens meer om speelden en de Fransen al zo goed als zeker van een plaats in de kwartfinales waren. Alleen bij een ruime nederlaag hoefde de ploeg van bondscoach Laurent Blanc bang voor uitschakeling te zijn.

Dat spelbeeld was waarschijnlijk heel anders geweest als PSV'er Ola Toivonen, die de geblesseerde Johan Elmander in de spits verving, had gescoord. Hij troefde in de tiende minuut Philippe Mexes af, omspeelde doelman Hugo Lloris, maar zag zijn schuiver vanuit een lastige hoek op de paal komen. Het zou het hoogtepunt van de eerste helft blijken.

Zweden, dat een veel betere indruk maakte dan in de eerste twee duels op het EK en met opgeheven hoofd het toernooi kan verlaten, kwam in de 54e minuut op schitterende wijze op voorsprong.

Ibrahimovic

Oud-Ajacied Ibrahimovic volleerde vanuit de draai een voorzet van Sebastian Larsson in één keer achter Lloris. De goal was het sein voor een goede fase van de Zweden, waarin Christian Wilhelmsson en Olof Mellberg beiden dichtbij een treffer waren.

Frankrijk werd wakker geschud door dat kortstondige offensief. Met het inbrengen van Florent Malouda voor Hatem Ben Arfa kwam er wat extra snelheid in het spel, maar het leverde niet heel veel kansen op.

De 'Haantjes' moesten het vooral van schoten van afstand hebben, maar Isaksson werd nauwelijks echt getest. De beste kans was nog voor invaller Jérémy Menez, maar hij schoot op de voeten van de PSV-doelman.

Een echt slotoffensief bleef uit. Sterker nog: de Zweden kwamen via Larsson zelfs nog op 2-0. Hij zorgde er voor dat de Fransen zaterdag met een slecht gevoel het duel met Spanje in zullen gaan.

Een wedstrijd die Mexes overigens mist, want hij liep tegen zijn tweede gele kaart van het toernooi aan.

Lees alles over het EK op de special van NUsport