DONETSK - De droom van Oekraïne is voorbij. Engeland versperde dinsdagavond voor het gastland de weg naar de kwartfinales van het EK. Oekraïne had een overwinning nodig maar in Donetsk wonnen de Engelsen met 1-0.

Engeland gaat als groepswinnaar naar de kwartfinale waarin Italië zondag de tegenstander is.

Alles zat dinsdagavond tegen voor Oekraïne. Het begon al met het ontbreken van steraanvaller Andrej Sjevtsjenko, die vanwege een knieblessure niet aan de aftrap kon verschijnen.

Maar pas echt een ramp voor Oekraïne voltrok zich toen de lijnrechter bij het Engelse doel na een uur een loepzuivere treffer over het hoofd zag.

De Engelse verdediger John Terry haalde een schot van spits Marco Devic achter de lijn weg, waardoor de gelijkmaker voor Oekraïne uitbleef.

Rooney

Wayne Rooney, die pas zijn eerste EK-duel speelde na het uitzitten van een schorsing, had de Engelsen meteen na rust op voorsprong gezet. Hij kon een van richting veranderde voorzet van de sterk spelende aanvoerder Steven Gerrard eenvoudig inkoppen nadat de Oekraïense doelman Andrei Pijatov misgreep.

Met de uitschakeling van Oekraïne is er een abrupt eind gekomen aan de 'gele koorts' die het gastland anderhalve week in zijn greep had.

Oekraïne, debutant op een EK, kende nog een veelbelovende start van het toernooi met een overwinning op Zweden. Sjevtsjenko bracht toen zijn land met twee treffers in extase. Tegen Frankrijk hadden de ‘geel-blauwen’ vervolgens echter weinig in te brengen.

Hartstochtelijk

Dinsdagavond tegen Engeland zocht Oekraïne vanaf het begin hartstochtelijk de aanval. Engeland werd achteruit gedrongen, maar meer dan een aantal gevaarlijke afstandsschoten vlak over het doel van de Engelse doelman Joe Hart leverde de Oekraïense dadendrang in de eerste helft niet op.

Na de treffer van Rooney zocht Oekraïne zo mogelijk nog met meer passie de aanval. Artem Milevski was dichtbij een treffer, maar faalde van dichtbij. Bondscoach Oleg Blochin bracht twintig minuten voor tijd alsnog Sjevtsjenko in de hoop het tij nog te kunnen keren. Maar ook diens droom spatte uiteindelijk uiteen.