HOOFDDORP - Andrej Sjevtsjenko heeft de race tegen de klok verloren. Oekraïne moet zich dinsdagavond tegen Engeland waarschijnlijk zonder de geblesseerde spits zien te plaatsen voor de kwartfinales van het EK.

Sjevtsjenko had goede hoop tijdig te zijn hersteld van zijn knieblessure, maar de maker van beide doelpunten tegen Zweden zit op de bank.

Hij wordt tijdens de wedstrijd in groep D vervangen door Artem Milevski. In tegenstelling tot in het met 2-0 verloren duel met Frankrijk, begint ook aanvaller Andrej Voronin op de bank. In zijn plaats speelt Marko Devic.

Bij de Engelsen staat Wayne Rooney zoals verwacht voor het eerst dit toernooi aan de aftrap. Hij was de eerste twee wedstrijden geschorst. Rooney vormt een aanvalsduo met Danny Welbeck, waardoor Andy Carroll zijn basisplaats kwijt is.

Ook Theo Walcott, die tegen Zweden met een doelpunt en een assist waardevol was als invaller, zit 'gewoon' op de bank.

Engeland heeft aan een punt genoeg om zich voor de kwartfinales te plaatsen. Oekräine moet daarvoor winnen.

Frankrijk

De Franse bondscoach Laurent Blanc heeft zijn basisteam voor het beslissende groepsduel met Zweden, de andere wedstrijd in groep D, op twee plaatsen gewijzigd.

Yohan Cabaye en Jeremy Menez, de twee doelpuntenmakers tegen Oekraïne, maken in Kiev plaats voor Yann M'Vila en Hatem Ben Arfa. Menez zou bij een volgende gele kaart geschorst zijn voor de kwartfinales.

Bij Zweden staan, zoals al verwacht, PSV'er Ola Toivonen en Emir Bajrami van FC Twente in de basis. Bajrami vervangt de zieke AZ-middenvelder Rasmus Elm. Ook PSV-doelman Andreas Isaksson begint.

Frankrijk heeft plaatsing voor de kwartfinales in eigen hand. Zelfs een kleine nederlaag kan voldoende zijn om de volgende ronde te halen. Zweden is al uitgeschakeld.