ARNHEM - Positief denken. Dat wil Peter van Vossen zijn voornamelijk jeugdige ploeggenoten van Vitesse aanleren, ten einde degradatie te ontlopen. "Niet praten over de nacompetitie, of zeuren over pijntjes. Gewoon vertrouwen hebben, de negatieve sfeer vergeten", zei de routinier maandag na zijn eerste training.

Peter van Vossen (35) is terug in het betaald voetbal. Vorig seizoen leverde de aanvaller lopende het seizoen zijn contract in bij De Graafschap. Daarna dook hij op bij Bennekom, waar oud-ploeggenoot John van den Brom trainer is. Pas toen Vitesse zich recentelijk meldde, begon het weer "te kriebelen". Daarvoor had Van Vossen interesse van enkele andere clubs naast zich neergelegd.

Versterkingen

Vitesse weet eigenlijk nauwelijks nog wat te doen. In de winterstop kwamen drie versterkingen, Janssen, Rink en Ilic. Helpen deed het vooralsnog niet. Technisch manager Jan Streuer: "Veel mogelijkheden hadden we niet meer. De naam van Van Vossen was al eerder gevallen. We hopen dat hij er in slaagt de "vonk" over te doen slaan."

Van Vossen is daartoe in staat. Nooit koos hij de weg van de minste weerstand. "Het zit niet in mijn karakter", zei de Zeeuw op Papendal, waar hij met Vitesse de voorbereiding op het belangrijke duel met Volendam opstartte. Hij ging in op het verzoek omdat de beleidsbepalers met een goed verhaal kwamen. "Ik raakte enthousiast door wat de trainer en de manager zeiden. Dat vond ik een goede basis om er aan te beginnen."

De Graafschap

Op De Graafschap wilde hij niet te veel terugkomen. Hij verliet de club destijds, terwijl de (later verloren) strijd tegen degradatie heftig was. "Ik vind dat je jezelf onder alle omstandigheden moet kunnen blijven aankijken. In Doetinchem ontstond een situatie waarbij ik me niet lekker meer voelde. Dan ben ik weg. Met tegenzin blijven zitten en het salaris opstrijken, past niet bij mij."

Voldoende heeft Van Vossen bewezen een elftal, zoals dat heet, op sleeptouw te kunnen nemen. Denk alleen maar aan de kwalificatiereeks van het Nederlands elftal richting WK Verenigde Staten in 1994, die zonder hem waarschijnlijk mislukt was. Als prof speelde hij in België voor Beveren en Anderlecht, daarna volgden Ajax, Instanbulspor, Glasgow Rangers, Feyenoord en De Graafschap.

Nu dan Vitesse. "Eerst voor een half jaar, daarna zien we wel verder. Ik geloof zeker dat ik het fysiek aankan. Maar fitheid zit ook in je hoofd, zeg ik altijd maar. Vitesse kreeg vorige week in de laatste minuut de gelijkmaker tegen. Dan voelt iedereen vermoeidheid, elk pijntje. Dat gaat wel weg als de punten binnen komen."