GDANSK - Met moeite heeft Spanje de laatste acht van de Europese titelstrijd bereikt. De titelverdediger won maandag met moeite van Kroatië: 1-0.

In de tweede helft hadden de Kroaten uitzicht op de openingstreffer en balanceerden de Spanjaarden soms op het randje van uitschakeling. Zo ver kwam het niet.

Kort voor tijd maakte Jesus Navas de bevrijdende treffer. Kroatië lag er door de Italiaanse winst op Ierland uit.

Vooral Spanje was in balbezit, maar tot veel kansen leidde dat aanvankelijk niet. De combinaties oogden mooi, maar werden soms te lang doorgevoerd.

Bovendien was de eindpass vaak niet adequaat genoeg. Men zou ook kunnen zeggen dat de Spanjaarden te slordig waren. Daardoor kwamen de Kroaten nauwelijks in de problemen.

Torres

Fernando Torres, die in de spits evenals tegen de Ieren de voorkeur kreeg boven Cesc Fabregas, kwam voor de rust één keer in scoringspositie.

Uit een moeilijke hoek schoot de aanvaller van Chelsea op de vuisten van doelman Stipe Pletikosa.

Xabi Alonso probeerde het nog een keer met een schot van afstand, maar zag ook de Kroatische keeper redden.

Hoewel de Kroaten eigenlijk niet gebaat waren bij 0-0 voelden ze niet de behoefte nadrukkelijk aan te dringen. Kennelijk vond de vertrekkende coach Slaven Bilic het risico daarvan te groot.

Eén poging was er in het eerste deel, van de voormalige speler van Heerenveen Danijel Pranjic. Dat leverde geen problemen op voor Iker Casillas, de Spaanse doelman.

Rakitic

Na bijna een uur stonden de Kroaten echter bijna op voorsprong, wat funest had kunnen zijn voor de titelverdediger.

Ivan Rakitic werd fraai vrijgespeeld door Luka Modric, maar zag bij zijn kopbal Casillas op fraaie wijze ingrijpen. Ook in de rebound stuitte Rakitic op de keeper van Real Madrid.

Daarna zetten de Kroaten alles op de aanval en kregen ze tegen de onzeker wordende Spanjaarden zelfs het betere van het spel.

Het elftal van bondscoach Vicente Del Bosque speelde in de slotfase zelfs meer op de counter, wat in de hand werd gewerkt door de ruimte die de tegenstander bood. Daarvan profiteerde uiteindelijk Jesus Navas.