CHARKOV - Nigel de Jong legt daags na de mislukte Europese campagne van Oranje de vinger op de zere plek. "Misschien dachten we er iets te gemakkelijk over."

Door Bart Vlietstra

De controlerende middenvelder analyseert in het nieuwe magazine van NUsport uitgebreid waar het mis ging bij het Nederlands elftal.

"We hadden meer vooruit moeten verdedigen, compacter moeten spelen. Aanvallers kwamen niet terug of zetten niet goed druk, middenvelder en verdedigers sloten niet goed aan, posities werden niet overgenomen."

"We gingen forceren na een achterstand", vervolgt De Jong in het magazine. "Dan worden de ruimtes zo groot dat je het niet meer kunt belopen. Misschien dachten we er te gemakkelijk over. Zo van: we hebben de kwaliteiten om te scoren toch wel."

Volgens de international week Oranje te veel van de kern af. "We vergaten af en toe onze basisprincipes. Gewoon eerst goed staan met zijn allen en daarna voetballen. Zoals op het WK. Toen speelden we heel compact. Nu was het andersom, vielen we uit elkaar."

Lek

Wesley Sneijder liet zondagavond na afloop van de verloren wedstrijd tegen Portugal (1-2) doorschemeren dat het niet helemaal goed zit binnen de selectie. Ook volgens De Jong is er een speler die informatie lekt naar de media.

"Ik vind: als je moeite hebt met iemand, wees een man en zeg het in zijn gezicht. Doe je dat achter iemands rug om, dan vind ik je zwak", legt hij in klare taal uit. "Dat moet je niet doen, dan ben je geen man."

"Helaas houd je 'lijntjes' (naar de media -red.) niet tegen. Je kunt het intern wel duizend keer bespreken, maar het gaat er nooit uit. Neemt niet weg dat het soms moeilijk is als het gebeurt."

Boos

Volgens De Jong moet een dergelijk lek niet een te grote invloed krijgen op het groepsproces. "Je moet je er niet aan ergeren, wat heel lastig is, want je ergert je er toch wel aan. Je hoort het, je weet het, je voelt het."

"Maar toch moet je je ding proberen te blijven doen, proberen het beste uit de groep te halen. Maar ja, als een besloten training de volgende dag toch weer in de krant staat, is iedereen boos."

In het magazine van NUsport staat deze week een uitgebreid interview met Nigel de Jong.