KRAKAU - Na de historische afgang van het Nederlands elftal op het EK lijken de dagen van Bert van Marwijk als bondscoach geteld.

De zestigjarige oefenmeester kon de afgelopen weken niet voorkomen dat zijn ooit zo hechte formatie veranderde in een zwalkende ploeg met opspelende ego's. Oranje, finalist op het laatste WK, is geen elftal meer om trots op te zijn.

Het zou heel goed kunnen dat Van Marwijk de eer aan zichzelf houdt. ''Maar daar ben ik nu helemaal niet mee bezig'', zei hij na de nederlaag tegen Portugal (2-1). ''Ik ben nu vooral erg teleurgesteld.''

''Oranje onwaardig'', noemde Bert van Oostveen de wanprestatie van het Nederlands elftal op de Europese eindronde in Polen en Oekraïne.

De directeur betaald voetbal verwacht uiterlijk half juli duidelijkheid over de positie van de bondscoach. Hij leidt de komende weken de gesprekken die een inzicht moeten geven in de oorzaken van het falen van het Nederlands elftal.

Diezelfde Van Oostveen benadrukte ook dat hij nog niet is vergeten hoe Van Marwijk zijn ploeg twee keer op rij soeverein door een kwalificatietoernooi leidde.

''Dat telt zeker mee'', zei de directeur betaald voetbal die de huidige bondscoach nog geen half jaar geleden zijn handtekening liet zetten onder een contract dat pas in de zomer van 2016 afloopt.

Unieke lichting

Van Oostveen zag Van Marwijk toen nog als ideale coach om Oranje te verjongen. Of dat nog steeds zo is, wilde hij na de dramatische uitschakeling op het EK niet zeggen.

Hoe en met wie het ook speelde, het Nederlands elftal is het laatste half jaar niet goed genoeg. Een unieke lichting internationals bereikt binnenkort de grens van dertig jaar. Jongere spelers met dezelfde kwaliteiten dienen zich niet massaal aan.

Het lijstje met mogelijke opvolgers voor Van Marwijk puilt ook niet uit met kandidaten. Frank de Boer wil nog niet, maar bewees de afgelopen anderhalf jaar bij Ajax wel dat hij van talenten een team kan smeden.

Ronald Koeman heeft vorig seizoen met Feyenoord maximaal gepresteerd. Hij was in het verleden vaak in voor een nieuwe uitdaging. Misschien wil Frank Rijkaard het nog een keer proberen.

Turkije

Oranje oefent op 15 augustus al weer tegen België en op 7 september is Turkije de eerste tegenstander in het kwalificatietoernooi van het WK 2014, een eindronde waar ook het Nederlands elftal niet wil ontbreken.

''Daarom gaan we nu zorgvuldig en snel evalueren'', zei Van Oostveen.