FUNCHAL - Een Nederlandse gelegenheidsploeg is bij een internationaal turntoernooi op Madeira als derde geëindigd achter Duitsland en Portugal. De broers Epke en Herre Zonderland en Jeroen Hardon zorgden daarvoor. De eerste eindigde op de individuele meerkamp knap als vijfde met een totaal van 51,50 punten.

In de landenwedstrijd kwam het Oranje-drietal uit op 149,50. De Duitsers zegevierden met 152,05, ruim anderhalf punt meer dan hun Portugese rivalen. De Nederlanders wilden in Funchal vooral scherpte tonen en laten zien dat er bij de aanstaande Europese kampioenschappen een complete mannenploeg aan de start behoort te staan.

Zonderland

Epke Zonderland gaf zondag het beste voorbeeld van die intentie. Vooral zijn verrichtingen aan brug (8,75) en rek (8,95) oogstten bewondering. Zijn oudere broer Herre bleef met een zeskamptotaal van 50,45 punten dicht in de buurt. Dat leverde hem de achtste plaats op. Zijn vloer- (8,90) en brugoefening (8,55) sprongen eruit. De Canadees Grant Golding zegevierde met 53,55.

Trainer Gerard Speerstra was tevreden met de resultaten maar vond de waardering van de overwegend Portugese juryleden karig. "Niet evenredig aan wat onze turners lieten zien", stelde hij vast. "Daar staat tegenover dat we er redelijk goed voor staan. We moeten alleen nog wat kleine dingen verbeteren". Jeroen Hardon heeft nog het meeste te doen. Hij bleef met 47,55 (16e) onder zijn kunnen. Wel was zijn sprong (9,00) van internationaal aanzien.

Toestelfinales

In de toestelfinales was er voor de Nederlanders zondag weinig succes weggelegd. Epke Zonderland kwam bij voltige weliswaar tot een fraaie score van 8,95, maar dat leverde hem slechts de vierde plaats op.

Aan ringen werd hij eveneens vierde, maar dat was meer een gevolg van een kwalitatief matig veld, getuige ook zijn cijfer van 8,20. Jeroen Hardon zette in de sprongfinale opnieuw een score van 9,00 neer, goed voor de vijfde plek. Herre Zonderland liet deze onderdelen schieten vanwege een voetblessure.