RIJSWIJK - De Nederlandse kranten treuren en tieren maandag over de uitschakeling van Nederland op het EK Voetbal.

Zo kopt de Telegraaf dat Oranje is ''afgeschminkt''. ''Nederland telt niet meer mee in het internationale topvoetbal'', aldus de krant. Oranje zakte af van topfavoriet naar het lachertje van het toernooi.

Dezelfde bewoording wordt gekozen door het AD. Volgens die krant is het afscheid roemloos, al zat het er wel in dat Nederland uitgeschakeld zou worden. ''De kater was toch enorm.''

Nrc.next wijst op het feit dat deze uitschakeling, met drie verliespartijen en dus nul punten, de slechtste prestatie op een hoofdtoernooi ooit is voor Nederland.

En ook hier de woordkeuze ''lachertje van het EK''. ''Zelden brak een ploeg, vorig jaar nog nummer 1 op de wereldranglijst, zijn reputatie zo snel en grondig af als Oranje de afgelopen maanden deed.''

Aanblijven

Trouw stelt vraagtekens bij het aanblijven van Bert van Marwijk als bondscoach. ''Bondscoach Van Marwijk zat gisteren voor de 52ste en waarschijnlijk laatste keer op de bank'', meent de krant, die vindt dat verwacht mag worden dat hij zelf opstapt.

De Volkskrant meldt echter dat hij niets kwijt wil over zijn toekomst. ''Ik ben op dit moment overal mee bezig, maar niet met mijn toekomst'', zegt de trainer in de krant, die erop wijst dat Van Marwijk open staat voor een aantal grote clubs.

Sp!ts wijst er echter op dat de interesse van topclubs in de bondscoach zeker niet gegroeid zal zijn na dit toernooi. ''Een lelijke vlek op het cv'', zo vindt de krant het. Bovendien schrijft de krant dat ego's het team kapot hebben gemaakt. Want met zoveel goede spelers had Oranje nooit maar nul punten mogen pakken.