HOOFDDORP - Rafael van der Vaart was na de uitschakeling van het Nederlands elftal duidelijk in zijn commentaar. "We waren dit EK gewoon niet goed genoeg", verklaarde de aanvoerder van Oranje.

"Het is gewoon slecht. Je verliest drie keer en dan verdien je het ook niet", legde hij voor de camera van de NOS uit. "Je kunt ook zeggen dat we veel kansen hadden en dergelijke, maar we hadden gewoon veel beter moeten spelen."

De valse start tegen Denemarken was volgens de middenvelder bepalend. "Dat weet je dat het tegen topploegen als Duitsland en Portugal mis kan gaan. Het vertrouwen is weg, we beginnen nu weer op nul."

In het duel met Portugal begon Oranje nog sterk dankzij een doelpunt van Van der Vaart. "Maar daarna gaan zij steeds beter spelen en wij juist niet."

De speler van Tottenham Hotspur wilde verder niet ingaan op de veldbezetting. "Er wordt vanaf het begin al geklaagd over Van Persie en Huntelaar, dat ze samen moesten spelen. Dat gebeurde vandaag, maar het was weer niet goed."

"Zo is het nu eenmaal. We hebben allemaal slecht gespeeld, we moeten allemaal in de spiegel kijken. Het is alleen sneu voor al die fans."