HOOFDDORP - Volgens Bert van Marwijk staan voor aanvang van het cruciale duel tegen Portugal alle neuzen binnen Oranje dezelfde kant op. "Iedereen begrijpt waar het om gaat."

De bondscoach deed die uitspraken voor de camera van de NOS. "Op de training heb je dat kunnen zien", verklaarde Van Marwijk.

In de basiself voerde de nationale keuzeheer drie wijzigingen door ten opzichte van het duel tegen Duitsland. Rafael van der Vaart vervangt Mark van Bommel - en neemt diens aanvoerdersband over -, Ron Vlaar krijgt de voorkeur boven John Heitinga en Klaas-Jan Huntelaar vervangt Ibrahim Afellay.

Hels karwei

Volgens Van Marwijk konden zowel Van Bommel als Heitinga zijn beslissing goed begrijpen. "We hebben de zaken goed geanalyseerd en we vonden dat er een aantal dingen moesten gebeuren. Ja, dat had ook te maken met doordekken."

"Maar ik heb met John gesproken, hij heeft het heel sportief opgepakt. Ook Mark ving het op precies dezelfde manier op." Daarbij is de bondscoach van mening dat het duo het goede voorbeeld geeft van spelers die de groep blijven steunen ook al staan ze een keer naast de basis.

Nederland moet winnen van Portugal om kans te houden op een plaats in de kwartfinale. "Het zal wel een hels karwei worden, maar we hebben nog een kans. En dan moet je er alles aan doen om die te pakken."