Tijdens het EK blikt NUsport dagelijks vooruit op de wedstrijden die dezelfde avond worden gespeeld. Twee weken voor de finale dreigt voor Nederland het doek te vallen. Er moet vanavond in elk geval worden gewonnen van Portugal om nog kans te maken op de kwartfinale.

Poule: B
Plaats: Charkov, 20.45 uur
Scheidsrechter: Nicola Rizzoli (Italië)

Eerdere ontmoetingen: 10 (1 keer winst Nederland, 3 keer gelijk, 6 keer winst Portugal)

Ontmoetingen in EK-verband: 1 (1 keer winst Portugal)

Feitje: Zowel Nederland als Portugal kan het eerste land worden in de EK-historie dat zich ondanks twee nederlagen kwalificeert voor de poulefase

Uitgangssituatie

Een zege, een remise of zelfs een nederlaag kan voor Portugal volstaan voor de kwartfinales. Alles is afhankelijk van wat er gebeurt in Lviv, bij het treffen tussen Duitsland en Denemarken. De Zuid-Europeanen strandden nog nooit in de poulefase van een EK.

Het komt niet vaak voor dat een land na twee nederlagen nog een (mathematische) kans heeft om de groep te overleven. Oranje dient Portugal met minimaal twee goals verschil te verslaan en hopen dat Duitsland afrekent met Denemarken.

Blessures/schorsingen


Beide selecties hebben de luxe van een lege ziekenboeg. Een aantal spelers staat ‘op scherp’ en mist de kwartfinale bij een gele kaart: Mark van Bommel, Jetro Willems en Nigel de Jong namens Nederland en de Portugezen Cristiano Ronaldo, Raul Meireles, Helder Postiga en Fabio Coentrão.

Spelers uitgelicht

Pepe - Portugal

Het ‘monster’ van Real Madrid is verdedigend niet feilloos dit toernooi, aanvallend doet hij wel van zich spreken. Liet hij het tegen Duitsland nog na de score open te breken, in het duel met Denemarken had hij wel succes. Opvallend: Pepe is dit toernooi nog niet over de schreef gegaan.

Rafael van der Vaart - Nederland

Alleen als Nederland de kwartfinales bereikt, kan hij nog tijdens dit toernooi als vijfde speler van Oranje de honderd interlands halen. Als invaller schitterde hij niet in de voorbije wedstrijden, wellicht is Van der Vaart beter vanaf het begin. Maar krijgt hij de kans?

Quote coaches

Paulo Bento (Portugal):
“Ik denk dat we de kwartfinales gaan bereiken. Tegen Duitsland en Denemarken hebben we al laten zien wat we kunnen.”

Bert van Marwijk (Nederland):
“We hebben twee keer verloren, dus ja, ik ga wel wat veranderen. Natuurlijk leggen we ons niet neer bij uitschakeling.”