KRAKAU - Nigel de Jong bestrijdt dat de stemming bij Oranje tot het nulpunt gedaald is. Na de nederlagen tegen Denemarken en Duitsland zou het vertrouwen in een goede afloop (en in elkaar) volledig weg zijn, zo meldden enkele media.

“Welnee! Ik heb er echt zin in”, zegt de middenvelder tegen NUsport. “De andere jongens ook. Voor dat soort wedstrijden doe je het."

"Hoe mooi kan het zijn als je straks toch doorgaat doordat je onder die omstandigheden, met die druk, met 2-0 of 3-0 wint. Iedereen is heel positief, heeft heel veel geloof.”

Van enige spanning is geen sprake, aldus De Jong. “We vermaken ons nog prima, praten veel, beetje dollen, beetje lachen, spelletjes met elkaar spelen; gewoon de sfeer erin houden. Dat lukt heel goed. Ondanks de twee nederlagen.”

Knop omzetten

“Onderschat niet dat veel jongens van ons successen hebben gekend, maar ook veel nederlagen hebben meegemaakt. Arjen Robben heeft de Champions League-finale verloren, maar zit nog breeduit lachend in de groep, doet zijn ding.”

“Iedereen baalde na die nederlagen, hoor. Maar op een gegeven moment moet je de knop omzetten. Het is nog niet over. We hebben nog een kans. Het zou een wonder zijn. Maar ik heb al eerder wonderen meegemaakt. Pas nog. Met Manchester City maakten we twee doelpunten in de blessuretijd waardoor we nog kampioen werden.”

Wereldtop

De Jong snapt het pessimisme in Nederland. “Bij veel mensen is de hoop tot het nulpunt gezakt. Zeker omdat we nog tegen Portugal moeten, een goede ploeg. Maar we hebben gezien dat ze tegen Denemarken gaten lieten vallen en ik denk dat we er de jongens voor hebben om daarvan te profiteren.”

“We zijn nog steeds wereldtop. We horen in de volgende ronde. Maar dat telt nu niet, zij hebben drie punten, maken de goals die wij niet hebben gemaakt. Ze zijn effectiever. Tot nu toe. Nu moeten wij het laten zien.”

Lees alles over het EK op de special van NUsport