Steve McManaman zegt: "Als je ziet wat hij kon: zulke spelers worden nu eenmaal duur betaald." Het gaat dan over Luis Figo.

Door Hendrik Meijnders

Twee minuten later zegt McManaman: "Als medespeler in zijn begintijd zag ik al dat hij een grote zou worden."

Het onderwerp is dan Steven Gerrard. Een kleine honderdtwintig seconden daarna, weer McManaman: "Hij speelde al op zijn zeventiende in het eerste, scoorde veel, brak records en uiteindelijk brak hij alle records." Raúl is dan de spits waar het over gaat.

En zo gaat het er eigenlijk, tamelijk zoutloos, de overige vijftig minuten ook aan toe op de dvd 50 Greatest footballers. Elke speler, van Pelé tot Denis Law naar Franco Baresi (nee, een heel logische volgorde is het niet…), krijgt een goed klokje rond aandacht, om meteen weer door te flitsen naar de volgende. Precies voldoende tijd om niets in te vertellen. Of eigenlijk wel: want iedereen vindt iedereen de beste.

Bobby Charlton prijst Ferenc Puskás, Ian Wright praat enkel goeds over Dennis Bergkamp, Johan Cruijff doet hetzelfde over Marco van Basten en Sir Alex Ferguson heeft louter lovende woorden over voor Eric Cantona. De meest originele loftuiting komt op naam van Arsène Wenger. Hij benoemt oogappel Thierry Henry tot de Michael Jordan van het voetbal. Voor de rest: het is vrij zielloos allemaal.

Gedateerd

Bij elkaar geraapte, veelal gedateerde fragmenten, je ziet aan alles af dat dit kindje geen liefdevolle ouders heeft.

Ronald Koeman zit in zijn AZ-trainingspak voor de camera, voormalig bondscoach Diego Maradona in dat van Argentinië en Milan-legende Paolo Maldini, gestopt in 2009, zegt letterlijk: "Ik speel hier nog steeds." Zelfs met de groots mogelijke moeite is deze uitgave niet serieus te nemen.

Goed, Gerd Müller blikt in één treffende zin leuk terug op zijn loopbaan ("Als ik de bal kreeg, roste ik ‘m erin") en Sjaak Swart Engels horen praten is net zo leuk als wanneer Ruud Krol dat doet! (Ga naar Youtube, tik in: ‘krol on 2010 world cup’ en lach je kapot).

En oh ja, Cristiano Ronaldo, dan een jaartje of twintig, zegt op een gegeven moment: "Misschien zijn er mensen die mij niet mogen omdat ik misschien te goed ben."

Niet veel later zegt McManaman, echt waar, daar weer over; "Ronaldo is geniaal. En volgens mij wordt hij nog beter. Hij is soms niet te houden." Er zit ook nu geen enkele smaak aan.

Cijfer: 4

50 Greatest footballers

Uitgever: Source1media
ISBN-nummer: 8717662566516
Tijdsduur: 60 minuten
Prijs: 12,99 euro