HOOFDDORP – Rafael Nadal is vrijdag uitgeschakeld in de kwartfinale van het ATP-toernooi van Halle.

De als eerste geplaatste Spanjaard verloor verrassend in twee sets van titelverdediger Philipp Kohlschreiber: 6-3, 6-4.

Kohlschreiber had in de acht eerdere ontmoetingen met Nadal nog nooit gewonnen. De Duitser had in beide sets aan één break genoeg om de overwinning binnen te slepen.

In de halve finale speelt Kohlschreiber tegen de winnaar van het duel tussen de Tsjech Tomas Berdych en de Duitser Tommy Haas.

Complimenten

Kohlschreiber, de nummer 28 van de wereldranglijst, had nog nooit van Nadal gewonnen en hoorde diens complimenten graag aan.

''Ik had al voorspeld dat het moeilijk ging worden. Philipp speelde erg agressief, serveerde goed en ook zijn returns waren uitstekend. Hij was gewoon beter dan ik'', prees Nadal.

Hij zei nu terug te gaan naar Mallorca. ''Daar kan ik niet trainen op gras en dat is maar goed ook. Ik ben even aan rust toe.''

Federer

Roger Federer, die zich al vele jaren bijzonder thuis voelt op een natuurlijke ondergrond, haalde de halve eindstrijd met veel moeite.

De Canadees Milos Raonic stelde de Zwitser met onder meer 25 aces danig op de proef maar bleek uiteindelijk net niet tot een stunt in staat: 6-7 (4) 6-4 7-6 (3).