HOOFDDORP - Ook al hoopt Nederland op een Wonder van Charkov, de statistieken voor het duel met Portugal zien er niet goed uit voor Oranje.

De Slag van Neurenberg ligt nog vers in het geheugen. Portugal versloeg Oranje in een schoppartij met 1-0 om zich te plaatsen voor de kwartfinale van het WK 2006.

Twee jaar daarvoor trok Nederland ook al aan het kortste eind. Plaaggeest Maniche van Portugal scoorde ook toen om Nederland een plek in de finale van EURO 2004 te ontzeggen (2-1).

Wie naar het verdere verleden kijkt, heeft ook geen reden om vrolijk te worden. Sterker nog: tegen geen enkel land dat Nederland minimaal tien keer trof, heeft Oranje zo'n slechte balans.

Nederland en Portugal ontmoetten elkaar tien maal eerder. Daarvan won Oranje maar één keer. Die overwinning dateert al weer van 21 jaar geleden, toen Nederland in de kwalificatie voor het EK in Zweden met Rinus Michels aan het roer Portugal met 1-0 versloeg. 

In alle overige duels werd het drie keer gelijk. Portugal won de andere zes ontmoetingen. De balans in doelpunten: vijf voor Oranje, twaalf voor de Portugezen.

Kaartenfestivals

De ontmoetingen met Portugal mondden bijna altijd uit in een kaartenfestival. In de laatste drie krachtmetingen met een officieel karakter (niet-vriendschappelijk) vielen in totaal 29 gele kaarten. In vier gevallen kreeg een speler twee keer geel in één wedstrijd.

Nederland is ook nog afhankelijk van het resultaat tussen Duitsland en Denemarken in Lviv. Sinds 1996 won Duitsland niet meer van de Denen.

- (c)NU.nl/Jerry Vermanen

- (c)NU.nl/Jerry Vermanen