NEW YORK - Martin Verkerk heeft zich vrijdag in New York definitief geplaatst voor het hoofdtoernooi van de US Open. De tennisser uit Alphen aan den Rijn versloeg in de derde ronde van het kwalificatietoernooi de Slowaak Karol Beck. Verkerk verloor de eerste set met 6-2, maar kwam sterk terug en won de volgende twee sets overtuigend: 6-2 en 6-3.

Eigenlijk was de Nederlander voor zijn wedstrijd al zeker van deelneming aan het hoofdtoernooi, dat maandag begint. Aangezien eerder de Argentijn Canas en de Zweed Johansson zich wegens blessures terugtrokken, kwam Verkerk als nummer twee van de reservelijst al in aanmerking.

Te laat

Het is de eerste keer dat Verkerk (23) deelneemt aan een grandslamtoernooi. Normaal gesproken was hij gezien zijn recente prestaties in Indianapolis al in aanmerking gekomen, maar zijn kwartfinaleplaats aldaar kwam net te laat om in de lijsten verwerkt te worden.

Aces

In Indianapolis schaarde Verkerk zich voor de eerste keer bij de laatste acht van een ATP-toernooi. De Zuid-Hollander, inmiddels 87e op de wereldranglijst, werd gestuit door Greg Rusedski. De Brit won het toernooi later. Opvallend was dat Verkerk in die partij meer aces sloeg dan zijn tegenstander, een specialist op dat onderdeel, elf tegen tien.