HALLE - Rafael Nadal heeft donderdag ook meteen succes geboekt op gras. 

De Spaanse tennisser, die maandag voor de zevende keer Roland Garros op zijn naam bracht, bereikte in zijn openingspartij in Halle de kwartfinale ten koste Lukas Lacko.

Deze Slowaak bood de gravelkoning in de eerste set nog aardig tegenstand maar boog daarna deemoedig: 7-5 6-1. Vrijdag staat Nadal tegenover de Duitse titelverdediger Philipp Kohlschreiber.

Roger Federer, als tweede geplaatst in Halle, schaarde zich eveneens bij de laatste acht. De Zwitser, die zich al jaren goed thuis voelt op een natuurlijke ondergrond, versloeg de Duitser Florian Mayer met de nodige moeite in twee sets: 6-4 7-5.

Jo-Wilfired Tsonga

Jo-Wilfried Tsonga is in de derde ronde van het grastoernooi op Queen's uitgeschakeld. De als tweede geplaatste Fransman verloor in drie sets van de Kroaat Ivan Dodig met 6-7 (3), 6-3, 6-7 (5).

Het voorbereidingstoernooi op Wimbledon werd woensdag al van de nummer een van de plaatsingslijst Andy Murray beroofd.

Ook voor Nicolas Mahut viel het doek. De Fransman, die Murray naar huis stuurde, bleek niet opgewassen tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov: 7-6 (3), 6-4.

Dimitrov neemt het in de kwartfinale op tegen Kevin Anderson (9), die Feliciano Lopez (5) versloeg met 7-6 (10), 7-6 (7).

De Amerikaan Sam Querrey is door een 6-3, 3-6, 6-3 zege op Julien Benneteau (8) de volgende tegenstander van Dodig.

Roberta Vinci

Bij de vrouwen plaatste Roberta Vinci zich voor de kwartfinale van het toernooi in Birmingham. De als vierde geplaatste Italiaanse ontdeed zich van de Britse Heather Watson met 6-3, 4-6, 6-1.

Ze neemt het bij de laatste acht op tegen de Chinese Jie Zheng, die Andrea Hlavackova uit Tsjechië de baas was met 6-4, 6-1.