HOOFDDORP - Nederland speelt woensdagavond voor de vijfde keer een EK-wedstrijd tegen Duitsland.

Oranje won twee keer van de Duitsers op een Europees eindtoernooi. Eén keer werd het gelijk en één keer won 'die Mannschaft'.

In totaal speelde Oranje 38 keer tegen Duitsland (10 keer winst Nederland, 14 keer gelijk, 14 keer winst Duitsland).

De wedstrijd in groep B begint woensdag om 20.45 uur in Charkov en staat onder leiding van de Zweedse scheidsrechter Jonas Eriksson.

Feitje: Een ontmoeting tussen Nederland en Duitsland is geen zeldzaamheid op een groot toernooi. Met acht ontmoetingen staat het gedeeld bovenaan als meest gespeelde duel op zowel WK's als EK's.

Uitgangssituatie

Iedereen was ervan overtuigd dat Nederland al van de Denen had gewonnen. Toch staat Oranje na één wedstrijd met nul punten. Winst is dan ook nagenoeg het enige dat een Nederlandse uitschakeling kan voorkomen. En dat uitgerekend tegen aartsrivaal Duitsland.

Die Mannschaft heeft na de overwinning op Portugal alle touwtjes in handen en zal met een overwinning op Nederland zeer waarschijnlijk door zijn naar de kwartfinales. Dat dit tevens de ondergang voor Oranje kan betekenen zal alleen maar een extra stimulans zijn.

Blessures/schorsingen

Nu Joris Mathijsen volledig is hersteld van zijn hamstringblessure kan Bert van Marwijk beschikken over een complete strijdmacht. Naar verwachting zal de Goirlenaar in de basiself starten. Dit gaat ten koste van Ron Vlaar. Mark van Bommel mist bij geel de wedstrijd tegen Portugal.

Joachim Löw kan uit een volledig fitte selectie zijn perfecte elftal smeden. Geen Duitser is geblesseerd. Ook Miroslav Klose, Per Mertesacker en Mario Götze, die eerder van lichte blessures hinder ondervonden, zijn klaar om te spelen. Holger Badstuber en Jerome Boateng staan op scherp.

Spelers uitgelicht

Wesley Sneijder - Nederland

Weet als geen ander hoe hij zijn hoofd leeg moet maken na de teleurstellende nederlaag tegen Denemarken. Wanneer heel Nederland er al van uitgaat dat het voorbij is, wil de nummer tien er niet aan denken het EK voortijdig te moeten verlaten. En dat is nu precies de instelling die Oranje nodig heeft.

Mats Hummels - Duitsland

De jonge verdediger van Borussia Dortmund sprak tijdens een persconferentie zijn mond voorbij door te verklappen dat hij liever tegen Huntelaar zou spelen dan tegen Van Persie. Die laatste scoorde afgelopen seizoen in twee Champions League-ontmoetingen driemaal tegen Hummels, waar Bundesliga-topscorer Huntelaar de verdediger van Dortmund geen baalmoment bezorgde.

Quote coaches

Bert van Marwijk (Nederland)
"Dit is een ongelooflijk belangrijke wedstrijd, een van de belangrijkste van de afgelopen jaren."
 
Joachim Löw (Duitsland)
"Holland speelt altijd zijn eigen karakteristieke spel. In hun voorste linies hebben ze spelers van wereldklasse, die een wedstrijd kunnen beslissen."