BEEKBERGEN - Gymnastiekbond KNGU heeft woensdag de turners Epke Zonderland en Céline van Gerner bij NOCNSF voorgedragen voor deelname aan de Spelen.

De keuze voor Zonderland stond in feite al vast omdat tegenkandidaat Jeffrey Wammes zich vorige week met een blessure al min of meer terugtrok uit de strijd.

Van Gerner kreeg alsnog de voorkeur boven Wyomi Masela, hoewel die laatste door de KNGU al in februari was voorgedragen.

Nadat een rechter de eerdere aanwijzingen door de KNGU van Zonderland en Masela onrechtmatig had verklaard, greep Van Gerner haar kans met enkele sterke optredens op brug.

Net als bij de eerdere afweging in februari heeft de selectiecommissie gekeken naar de grootste medaillekans in Londen. In de verlengde kwalificatieperiode kon Wammes geen prestatie neerzetten die een andere keuze rechtvaardigde.

Bij de vrouwen was de afweging lastiger, maar gaf de prestatie van Van Gerner zondag in Gent, eerste op brug met een score van 14,950, de doorslag. Die score had haar in de kwalificaties bij de WK in Tokio de derde plaats opgeleverd.