LUXEMBURG - Wielrenner Andy Schleck kan niet deelnemen aan de Tour de France. Dat heeft de Luxemburgse wielrenner woensdagmiddag op een persconferentie gemeld.

Onderzoek dinsdag heeft uitgewezen dat de Luxemburger bij zijn val in het Critérium du Dauphiné een breuk in zijn bekken heeft opgelopen. Volgens zijn artsen zal het herstel vier tot zes weken vergen.

In de persconferentie verklaarde Schleck dat het "zijn pijnlijkste blessure tot dusver" is. "Ik heb de afgelopen dagen nog even gefietst, maar dat deed zo zeer dat ik wel kon janken. Dit is de grootste teleurstelling uit mijn carrière. Mijn wereld stortte in toen ik het nieuws hoorde."

Schleck eindigde drie keer als tweede tijdens de Tour, in 2009, 2010 en 2011. Vanwege de dopingschorsing van winnaar Alberto Contador kreeg Schleck de touroverwinning van 2010 nog wel op papier toegewezen.

Vuelta

De Luxemburger stapte afgelopen zaterdag tijdens de zesde etappe van het Criterium du Dauphiné na 64 kilometer af, omdat hij klaagde over pijn in zijn rechterbeen en onderrug. De coureur liep die kwetsuren twee dagen eerder op bij een valpartij in een tijdrit.

Schleck richt zich nu op de Olympische Spelen en de Ronde van Spanje. In de Vuelta komt hij wellicht Contador tegen als voorname tegenstander, wiens straf dan is afgelopen.

Het is de eerste keer dat de 27-jarige renner de Tour mist sinds zijn debuut in 2008 voor de ploeg CSC.

Mislukt seizoen

Het past in het beeld van een voorlopig totaal mislukt seizoen. Schleck gaf op in belangrijke rittenkoersen als Parijs-Nice, de Ronde van Catalonië en zaterdag dus het Critérium du Dauphiné.

In die laatste wedstrijd wilde hij zich, na een kwakkelperiode, in vorm zien te rijden voor de Tour. Eind mei brak hij nog een trainingskamp, met verkenning van enkele belangrijke touretappes, af en liet hij zich in Basel aan een pijnlijke knie onderzoeken.

Schlecks oudere broer Frank, momenteel actief in de Ronde van Zwitserland, zal nu wellicht het kopmanschap op zich nemen. Hij finishte vorig jaar als derde in de Tour.

De grote favorieten bij de start op 30 juni in Luik zijn echter de Brit Bradley Wiggins en de Australiër Cadel Evans, vorig jaar winnaar van de Tour.