KIEV - Voor Andrej Sjevtsjenko leek het EK in eigen land te laat te komen. De voormalig topspits van onder meer AC Milan bleek echter maandag in het eerste groepsduel van gastland Oekraïne toch van onschatbare waarde voor de ploeg van bondscoach Oleg Blochin.

Met twee treffers hielp de aanvaller zijn land langs Zweden: 2-1.

Vanaf het moment dat bekend werd dat het EK in Polen en Oekraïne zou worden gehouden, leefde ''Sjeva'' toe naar wat een mooi afscheid als profvoetballer moet worden.

Er werd getwijfeld aan de fitheid van de spits die begin deze eeuw zijn beste jaren kende in Milaan waar hij onder meer twee keer topscorer van de Serie A werd.

Was er in het bomvolle stadion van Kiev voor de rust nog scepsis over de bijdrage van de bijna 36-jarige aanvaller, na rust deed Sjevtsjenko precies wat zo lang gehoopt was met twee rake kopballen.

De Oekraïners, debutanten op een EK, waren begonnen met een omsingeling van het Zweedse doel maar doelman Andreas Isaksson werd desondanks zelden getest.

Eerste gevaar

Pas in de 23e minuut dreigde het eerste gevaar maar Sjevtsjenko kwam uit een moeilijke hoek niet verder dan een schuiver voorlangs. De Zweden hadden er tot dan toe weinig tegenover gezet. De ploeg zakte ver in, ondanks de aanvallende beloften van coach Erik Hamrén.

Richting pauze kreeg het thuisland kansen. Andrej Voronin schoot op de vuisten van de bij PSV overbodige Isaksson, ex-Groninger Andreas Granqvist wierp zich voor een schot van Andrej Jarmolenko.

Aan de andere kant kwam het gevaar uiteraard van Zlatan Ibrahimovic, de huidige spits van AC Milan. Hij kopte uit een voorzet van AZ'er Rasmus Elm tegen de buitenkant van de paal.

''Ibra'' opende in de 52e minuut de score. Op aangeven van Kim Källström schoof de oud-Ajacied de bal van dichtbij langs doelman Andrej Piatov.

Sjevtsjenko

Dat doelpunt was tegen alle verhoudingen in, de voorsprong hield nog geen drie minuten stand. Eerst kopte Sjevtsjenko raak uit een voorzet van Jarmolenko, zeven minuten later rondde hij een hoekschop opnieuw met het hoofd af.

Tien minuten voor tijd mocht de superspits naar de kant, in de slotminuut zag hij invaller Johan Elmander op aangeven van Ibrahimovic dè kans op de gelijkmaker missen.

Lees alles over het EK op de special van NUsport